Quantcast
Παγκόσμια προειδοποίηση ΗΠΑ: Μακριά από ιρανικά πλοία - slpress.gr

Οι ΗΠΑ, που επανέφεραν σε ισχύ κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, προειδοποίησαν όλες τις χώρες να φροντίσουν να αποφεύγουν κάθε επαφή με ιρανικά πλοία, ειδικά τα δεξαμενόπλοια, που κατ’ αυτήν αποτελούν πλέον «πλωτή απειλή».

Πέραν του ενεργειακού και του τραπεζικού τομέα, οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον βάζουν επίσης στο στόχαστρο τις ιρανικές θαλάσσιες μεταφορές, όπως και τους ξένους ασφαλιστές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιρανικές εταιρείες.

«Αφού οι εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών και τα ιρανικά πλοία χάσουν την πρόσβασή τους στη διεθνή αγορά ασφαλίσεων, θα στραφούν προς τις εθνικές ασφαλιστικές», εκτίμησε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ.

«Αν λοιπόν γίνει ένα ατύχημα στο οποίο θα εμπλέκεται ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο, απλούστατα αποκλείεται οι ιρανικές ασφαλιστικές εταιρείες να μπορέσουν να καλύψουν τις ζημίες. Αυτό αληθεύει ειδικά στην περίπτωση των ιρανικών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν αργό, τα οποία γενικά ασφαλίζονται έναντι ποσού ίσου ή υψηλότερου με ένα δισεκατομμύριο δολάρια».

Σύμφωνα με τον Χουκ, από «το κανάλι του Σουέζ» ως «το στενό της Μαλάκκας», τα ιρανικά δεξαμενόπλοια έχουν «μετατραπεί πλέον σε μια απειλή που πλέει», έναν «τεράστιο» κίνδυνο.

«Οι χώρες, τα λιμάνια, οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση στις διώρυγες, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρείες, πρέπει να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν να εκτεθούν στα κόστη ενός ατυχήματος ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έχει μόνο εθνική ασφάλιση», συμπλήρωσε ο Χουκ, διαβεβαιώνοντας ότι «ελπίζει ειλικρινά» να μη γίνει τέτοιο.

Ο Μπράιαν Χουκ υπενθύμισε ότι το Ιράν στέλνει «εκατομμύρια βαρέλια αργού» στη Συρία για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη μια προειδοποίηση προς τους πάντες να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με τα ιρανικά δεξαμενόπλοια, άλλη μια κίνηση με στόχο να αυξηθεί η «μέγιστη πίεση» που ασκεί η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αποσύρθηκε από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας τον Μάιο, ευελπιστεί ότι οι κυρώσεις θα αναγκάσουν την Τεχεράνη να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία, με πολύ αυστηρότερους όρους, θα τερματίσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τον «επεμβατισμό» της στην περιοχή, που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει αποσταθεροποιητικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.