Πάγο στα αιτήματα των Σκοτσέζων έβαλε ο Τζόνσον

-
136

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέστειλε σήμερα επιστολή στην πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, με την οποία απορρίπτει το αίτημά της να παραχωρηθούν οι εξουσίες για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της βρετανικής επαρχίας.

Η Στέρτζον έγραψε στον Τζόνσον τον Δεκέμβριο, ζητώντας του να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση των εξουσιών περί διενέργειας δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κανένα αίτημα για μεταβίβαση εξουσιών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας», έγραψε ο Τζόνσον στην επιστολή, την οποία ανάρτησε στο Twitter. Ο Τζόνσον ανέφερε ότι είπε στην Στέρτζον πως εκείνη συμφώνησε στο ότι το δημοψήφισμα του 2014 --στο οποίο οι Σκωτσέζοι σε ποσοστό 55% τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 45% που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας-- θα ήταν μια διαδικασία που γίνεται «μία φορά σε μια γενιά».

«Ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας θα συνέχιζε την πολιτική στασιμότητα που βιώνει η Σκωτία την τελευταία δεκαετία…είναι ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί για να ενώσουμε το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε.

Τι απαντά η Στέρτζον

Η Στέρτζον υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ δικαιολογεί ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, καθώς οι Σκωτσέζοι καταψήφισαν το Brexit, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών στην Αγγλία τάχθηκε υπέρ του διαζυγίου με την ΕΕ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σκωτσέζοι θα απέρριπταν οριακά την ανεξαρτησία και πάλι, αν και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις εθνικές εκλογές του περασμένου μήνα, λαμβάνοντας το 45% των ψήφων, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2017.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι η απάντηση του Τζόνσον ήταν προβλέψιμη και ότι παρακωλύει μια δεύτερη ψηφοφορία επειδή δεν έχει επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης της ένωσης που μετρά ήδη πάνω από 300 χρόνια ζωής. «Ενώ η σημερινή απάντηση δεν προκαλεί έκπληξη, πράγματι την αναμέναμε, δεν θα σταθεί» ανέφερε η Στέρτζον. Και πρόσθεσε: «Δεν είναι πολιτικά βιώσιμο για καμία κυβέρνηση του Ουεστμίνστερ να μπει εμπόδιο στο δικαίωμα του λαού της Σκωτίας να αποφασίσει για το μέλλον του και να επιδιώξει να παρακωλύσει την ξεκάθαρη δημοκρατική εντολή για ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας».

Η Στέρτζον δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της αργότερα αυτό τον μήνα και θα επιδιώξει τη στήριξη του αποκεντρωμένου Κοινοβουλίου της Σκωτίας για τη διενέργεια ενός δεύτερου  δημοψηφίσματος. «Η δημοκρατία θα υπερισχύσει» είπε χαρακτηριστικά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.