Δίνουν τα χέρια Αμερικανοί και Ταλιμπάν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν περίπου 100 εκατ. δολάρια που είχαν εκταμιεύσει από το υπουργείο Οικονομικών για ένα σχέδιο ενεργειακών υποδομών στο Αφγανιστάν και θα παρακρατήσουν άλλα 60 εκατ. δολάρια που σχεδίαζαν να δώσουν ως βοήθεια στη χώρα λόγω έλλειψης διαφάνειας.

Ο Πομπέο ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρώσουν το σχέδιο υποδομών, αλλά θα το κάνουν χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό «εκτός προϋπολογισμού», επικρίνοντας το Αφγανιστάν για «ανικανότητα διαφανούς διαχείρισης πόρων της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

«Εξαιτίας της αναγνωρισμένης διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιστρέφει περίπου 100 εκατομμύρια στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που προορίζονταν για ένα μεγάλο σχέδιο ενεργειακών υποδομών», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέστειλε επίσης τη χορήγηση 60 εκατ. δολαρίων ως βοήθεια στη χώρα λόγω «της έλλειψης διαφάνειας γύρω από τις αποφάσεις» της αφγανικής εθνικής αρχής δημόσιων προμηθειών. Εντέλει «έχουμε καταλήξει πως η επιτροπή αποτίμησης και εποπτείας της αφγανικής κυβέρνησης είναι ανίκανη να είναι ένας εταίρος στη διεθνή προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους Αφγανούς», είπε ο Πομπέο. «Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε αυτή την οντότητα στα τέλη του έτους», πρόσθεσε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.