Πάγωσε την παράδοση των F35 στην Τουρκία ο Τραμπ

-
226

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ υπέγραψε, στο Φορτ Ντραμ, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν», την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο, με την οποία παγώνει προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, καθώς παραμένει αμείωτη η κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησης του πάστορα Μπράνσον.

Ο νόμος, ο οποίος φέρει το όνομα του γερουσιαστή από την Αριζόνα, ο οποίος κρατήθηκε επί χρόνια αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και το τελευταίο διάστημα επικρίνει την πολιτική του Τραμπ, προβλέπει επίσης την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Μεταξύ άλλων ο νόμος αυτός αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό και προβλέπει τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση για τους στρατιωτικούς εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδεψε στο Φορτ Ντραμ της Νέας Υόρκης και επισκέφθηκε το στρατόπεδο της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, ειδικά για να υπογράψει τον νόμο «Μακέιν», περιστοιχιζόμενος από στρατιώτες. Ο Τραμπ υπερασπίστηκε επίσης το σχέδιό του για τη δημιουργία μιας Διαστημικής Δύναμης.

Ο νόμος αυτός «θα δώσει στους Αμερικανούς στρατιώτες τη δύναμη πυρός που χρειάζονται για να κερδίσουν οποιαδήποτε σύρραξη γρήγορα και με αποφασιστικό τρόπο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο νόμος Μακέιν  αποδεσμεύει 69 δισεκ. δολάρια για τις τρέχουσες εξωτερικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, την Συρία, το Ιράκ, την Σομαλία και αλλού, προβλέπει αύξηση 2,65 στους μισθούς των μελών των ενόπλων δυνάμεων  και εγκρίνει επενδύσεις δεκάδων δισεκ. για τον εκσυγχρονισμό του Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων.

Για την Διαστημική Δύναμη, την οποία ο Τραμπ θέλει να μετατρέψει στο έκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων, θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Στην  ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα νέο σώμα των ενόπλων δυνάμεών για να επιβλέπει τα στρατιωτικά προγράμματά της στο διάστημα», δεν έκανε ωστόσο καμία αναφορά στην «Διαστημική Δύναμη» της Ρωσίας που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια.