Παίζει με τη φωτιά η Τεχεράνη; "Πυρηνικοί" ελιγμοί Ιράν

-
Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία: Όχι στην

Το Ιράν δεν θα υπακούσει στην έκκληση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να συνεργαστεί πιο στενά με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα λέει Ιρανός αξιωματούχος.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στην ΙΑΕΑ Ρεζά Νατζαφί δήλωσε ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες για να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμά της, αν καταρρεύσει η συμφωνία του 2015 μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Ο Ιρανός διπλωμάτης είπε επίσης ότι η Τεχεράνη έχει ενημερώσει την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει την παραγωγή εξαχλωριούχου ουρανίου (UF6) που χρησιμοποιείται στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει ότι έλαβε επιστολή από το Ιράν, με την οποία ενημερώνεται για την έναρξη παραγωγής UF6, μια ενέργεια που από μόνη της δεν παραβιάζει τη συμφωνία με τη Δύση.

Ο Ιρανός διπλωμάτης κάλεσε επίσης τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και ιδίως τους Ευρωπαίους να βρουν πολύ γρήγορα μια λύση για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές συνέπειες που έχει η αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Σε διαφορετική περίπτωση, το Ιράν δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, δήλωσε, επιμένοντας ότι η χώρα του δεν κάνει αντίθετο στην συμφωνία.

Τη Δευτέρα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι η χώρα του έχει καθήκον να προετοιμαστεί τάχιστα για να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.