Παλεύει για λίρα! Νέα άνοδος επιτοκίων από κεντρική τράπεζα Τουρκίας

-

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε πάλι το βασικό της επιτόκιο κατά 125 μονάδες βάσης στο 17,75%, σε μια προσπάθεια διάσωσης της λίρας, αλλά και οριοθέτησης της ανεξαρτησίας της από το Ερντογάν.

Οι ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή του Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και οι αμφιβολίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό έχουν ως αποτέλεσμα η λίρα να καταγράφει απώλειες περίπου 16% από τις αρχές του έτους.

Η λίρα πάντως σημείωσε άνοδο περίπου 2% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο.

Η κεντρική τράπεζα έχει τώρα αυξήσει τα επιτόκια κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο εβδομάδες, ύστερα από την αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα σύσφιξη της πολιτικής, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές ανέμεναν μια δεύτερη αύξηση, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,15% τον Μάιο.

Η ισοτιμία της λίρας, που διαμορφώθηκε στις 4,4560 λίρες ανά δολάριο μετά την απόφαση από τις 4,5799 λίρες ακριβώς πριν τη σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε στις 15:12 ώρα Ελλάδας στις 4,4740 λίρες ανά δολάριο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.