“Παυλοπέτρια” Ελαφονήσου: Ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με αρχαία ονομασία

“Παυλοπέτρια” Ελαφονήσου: Ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με αρχαία ονομασία

Με επιτυχία, παρά τις ιδιαίτερες συνθηκες που επικρατούν φέτος λόγω του κορωνοϊου, διοργανώθηκε και φέτος στην Ελαφόνησο, το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Παυλοπέτρια”, παρά τις αλλαγές στις ημερομηνίες και στον τρόπο διεξαγωγής του.

Το φεστιβάλ “Παυλοπέτρια” ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου με την καθιερωμένη παρουσίαση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, συνοδεία του σχήματος παραδοσιακής μουσικής “Πεντάηχον”. Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου με την έκθεση φωτογραφίας “Η Ελαφόνησος του χθες”, μέσα από τα εκθέματα της οποίας ζωντανεύουν μνήμες ανθρώπων και στιγμών.

Την Παρασκευή, το συγκρότημα  “Έτερον Ήμισυ” με τη συναυλία του επιχείρησε ένα

“πάντρεμα” ανάμεσα στους παραδοσιακούς σκοπούς και το σύγχρονο ποιοτικό τραγούδι, παρουσιάζοντας παραλλήλως παλιές και νέες δημιουργίες του.

 

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ελαφονήσου ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια και χρόνο με το χρόνο συσπειρώνει ολοένα και μεγαλύτερο κοινό. Φέτος, λόγω του κορωνοϊού, η διοργάνωση έγινε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με πλήρη τήρηση όμως, όλων των υγειονομικών πρωτοκόλων για την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας. Η φετινή διοργάνωση ήταν, άλλωστε, μια δύσκολη απόφαση, όπως αναφέρει η δήμαρχος Ελαφονήσου, Έφη Λιάρου.

«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σε μία ιδιαίτερα “στενάχωρη” χρονιά, λόγω του covid-19, το Δ.Σ. του Δήμου Ελαφονήσου εκλήθη να πάρει συντονισμένες και ορθές αποφάσεις. Εκλήθη να συνταυτίσει τα “θέλω” του τόπου του με τα “πρέπει” της Πολιτείας. Να ισορροπήσει τον αυθορμητισμό του Ελαφονησιώτη με την αυτοπειθαρχία του, αλλά και να αρνηθεί την λιποτακτική αποχή από κάθε είδους δημόσια εκδήλωση και να την αντικαταστήσει με ενεργή συμμετοχή και πρωτοβουλία, πάντα με γνώμονα την Ασφάλεια και την Προστασία της Δημόσιας Υγείας» υπογραμμίζει στο σημείωμά της η κα. Λιάρου.

Τα “Παυλοπέτρια” ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, με την ελπίδα για καλύτερες συνθήκες και πλήρη κανονικότητα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι, άλλωστε, να τα καταστήσει θεσμό που θα ξεπερνά τα τοπικά όρια. Για το “Παυλοπέτρι”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. δήμαρχος. Την βυθισμένη αρχαία πολιτεία, η οποία κείτεται σχεδόν τρεις χιλιετίες, κάτω από τα νερά του Λακωνικού κόλπου, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ελαφονήσου, και ανάμενει από την Πολιτεία την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξή της.

Ειδικά τώρα, που ήδη από τον περασμένο μήνα, άνοιξε τις “πύλες” του, για πρώτη φορά, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, το ναυάγιο αμφορέων στην Αλόννησο. Στο Παυλοπέτρι δεν υπάρχουν βέβαια μόνον αμφορείς, αλλά μια ολόκληρη πόλη, μοναδική, καθώς διαθέτει σχέδιο δρόμων, κτίρια και νεκροταφείο. Μάλιστα, παρά τη φυσική καταστροφή με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της αρχαίας πόλης παραμένει, όπως ήταν πριν χιλιάδες χρόνια!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι