Quantcast
Πεντάγωνο προς Τουρκία για "Τσεσμέ": Δεν παρενοχλούμε, ασκήσεις κάνουμε - slpress.gr

Το ερευνητικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ» βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε διεθνη ύδατα, στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, πραγματοποιώντας υδρογραφικές έρευνες. Τα ύδατα είναι διεθνή, αλλά η περιοχή δεσμεύτηκε παρατύπως με Νavtex του παράκτιου σταθμού της Σμύρνης και χωρίς την άδεια των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, το πρωί της Τρίτης τέσσερα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το Τσεσμέ στα δυτικά της Λήμνου. Αναφέρει ότι ένα από αυτά πλησίασε πολύ και έριξε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο φωτοβολίδα ή “chaff” (φύλλα αλουμινίου που λειτουργούν σαν αντίμετρα και χρησιμοποιούνται στις αερομαχίες για να μπερδέψουν τα ραντάρ των αντίπαλων μαχητικών αεροσκαφών).

Υπουργείο Άμυνας

«Από το πρωί της Τρίτης, όμως, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί άσκηση στην οποία συμμετέχουν πολλά μαχητικά αεροσκάφη. Η ελληνική εκπαιδευτική δραστηριότητα γίνεται σε μια μεγάλη περιοχή που είχε δεσμευτεί εγκαίρως με ΝΟΤΑΜ και εκτείνεται από την Χαλκιδική μέχρι τα νότια της Σκύρου. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης προβλέπονταν αρκετά αεροπορικά γυμνάσια μεταξύ των πιλότων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν υπήρξε κάποιου είδους παρενόχληση του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου Τσεσμέ από ελληνικά F-16», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος περίπου 6 χλμ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης δεν προσέγγισαν εγγύτερα των 10 μιλίων (16 χλμ.) το τουρκικό πλοίο. «Προφανώς, όταν κάποια αεροσκάφη πετούν σε τέτοιο ύψος και απέχουν 10 μίλια από ένα πλοίο που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας, μόνο σαν παρενόχληση δεν μπορεί να θεωρηθεί η δραστηριότητά τους, ακόμη κι αν η τουρκική προπαγάνδα θέλει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα», αναφέρουν από το υπουργείο Άμυνας.

Σημειωτέον, ότι η αεροπορική δραστηριότητα των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών εντάσσεται σε άσκηση εντός του FIR Αθηνών για την οποία είχε εκδοθεί εγκαίρως η νόμιμα προβλεπόμενη ΝΟΤΑΜ. Αρμόδιες πηγές του ελληνικού Πενταγώνου δεν σχολίασαν τη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ότι η πτήση των F-16 κοντά στο «Τσεσμέ» «ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας» ούτε και τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα έδωσε «την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.