Πέρασε από την Κομισιόν ο ελληνικός προϋπολογισμός, προβληματικός ο γαλλικός

-

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδια προϋπολογισμού που κατατέθηκαν στις αρχές της εβδομάδας. Αντιθέτως εκτός από την Ιταλία επιστολές για διευκρινίσεις έκαβαν η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, αλλά και η Γαλλία.

Ειδικά για την Γαλλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι δεν τηρεί κατά γράμμα τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η κατάστασή της ωστόσο είναι λιγότερο σοβαρή από εκείνη της Ιταλίας.

Στην επιστολή της προς την γαλλική κυβέρνηση η Κομισιόν εκφράζει τον φόβο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του χρέους είναι ανεπαρκείς και ζητά περισσότερες διευκρινίσεις.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ωστόσο διαφορετική από εκείνη της Ιταλίας, ο προϋπολογισμός της οποίας ενδέχεται να απορριφθεί. Η Ρώμη δεν κατηγορείται για «ανεπαρκείς» προσπάθειες, αλλά για σκόπιμη απόκλιση από τους κανόνες για τις δαπάνες και το έλλειμμα.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα της Γαλλίας, η οποία βγήκε πέρυσι από την «διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2019 στο 2,8% του ΑΕΠ. Θα είναι δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ, όμως το διαρθρωτικό έλλειμμα θα βρίσκεται στο 98,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παρίσι. Αυτό ανησυχεί την Κομισιόν , η οποία ζητά από την Γαλλία να το μειώσει κατά 0,6 της μονάδας το 2019. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε το Παρίσι όμως το μειώνει μόνο κατά 0,3%.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.