Περιττό το Ευρωκοινοβούλιο λέει ένας στους τέσσερις Αυστριακούς

-

Μόλις το 43% των Αυστριακών θεωρεί το Ευρωκοινοβούλιο «σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης», ενώ για ένα ποσοστό 26% είναι γενικά «περιττή» η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από δημοσκόπηση που έγινε, ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, για λογαριασμό της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard» και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται σήμερα.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει το ποσοστό των Αυστριακών ψηφοφόρων που προτίθενται να προσέλθουν «σίγουρα» στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές μόλις στο 42%, ενώ στις τελευταίες Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 46%.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, αυτό εμφανίζεται για πολλούς Αυστριακούς κάτι περισσότερο από «ξένο», ωστόσο μια σαφής πλειονότητα θέλει περισσότερη πληροφόρηση, καθώς μόνον ο ένας στους δέκα δηλώνει πως είναι επαρκώς ενημερωμένος.

Μια λεπτομερέστερη ανάλυση των ευρημάτων της δημοσκόπησης διαπιστώνει σαφώς πως η αποδοχή του Ευρωκοινοβουλίου από τους ερωτηθέντες εξαρτάται έντονα από το μορφωτικό επίπεδο και ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις τους ως προς την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαΐου, με τους περισσότερο μορφωμένους, για παράδειγμα, να θεωρούν τις προσεχείς Ευρωεκλογές σημαντικότερες από τις τελευταίες του 2009.

Καθοριστική για τις απαντήσεις υπήρξε και η πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, με τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, να τοποθετούνται ιδιαίτερα αρνητικά ως προς τις Ευρωεκλογές και ως προς τη σημασία του Ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως μόνον ένα 21% των ερωτηθέντων —όσο δηλαδή περίπου και το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων— απάντησε θετικά στην ερώτηση αν είναι καλή για την ευρωπαϊκή πολιτική η σχεδιαζόμενη συσπείρωση των «δεξιολαϊκιστικών» (ακροδεξιών) κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το 56% απορρίπτει ως απαράδεκτα αυτά τα σχέδια.

Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό, το 64%, εμφανίζεται στη δημοσκόπηση να θεωρεί πως η Αυστρία πρέπει να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, ενώ ένα 59% απορρίπτει τη θέση πως το Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σημαντικότερο θεσμό εκπροσώπησης από ό,τι τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.