Πέθανε ο αρχηγός της “εταιρείας δολοφόνων” – Σκότωναν ηλικιωμένους για την περιουσία τους

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο δικηγόρος και πρώην δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας Χρήστος Παπαδόπουλος, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1989  (ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια) για φόνους ηλικιωμένων και για ψευδείς διαθήκες που ωφελούσαν τον ίδιο και τους συνενόχους του.

Ο Παπαδόπουλος, εξέτισε το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του στις φυλακές Κέρκυρας μέχρι το Πάσχα του 2001, όταν και έλαβε άδεια, αλλά δεν επέστρεψε. Λίγους μήνες αργότερα η αστυνομία τον εντόπισε να διαμένει σε διαμέρισμα της Κυψέλης απέναντι από τα δικαστήρια της «Σχολής Ευελπίδων». Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και το 2008 αποφυλακίσθηκε, οπότε άνοιξε λογιστικό γραφείο.  Το 2011 συνελήφθη εκ νέου, κατηγορούμενος για την απαγωγή μιας 57χρονης γυναίκας (χήρας πλούσιου γκαλερίστα) με σκοπό να καρπωθεί την περιουσία της. Αποφυλακίσθηκε πρόσφατα και έμενε στο Μενίδι, αλλά ασθένησε και νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο “Αγία Όλγα”, όπου και απεβίωσε.

Οι υπόλοιποι

Από τους υπόλοιπους συνεργούς της «Εταιρείας Δολοφόνων», ο Πλατανιώτης, πέθανε στη φυλακή και ο Ξανθόπουλος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του. Οι υπόλοιποι αποφυλακίστηκαν. Η ομάδα των εγκληματιών προσέγγιζε ηλικιωμένους και στη συνέχεια τους δολοφονούσε για να επωφεληθεί από τις διαθήκες τους, τις οποίες πλαστογραφούσαν. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν σκοτώσει αλλά ότι είχαν πλαστογραφήσει διαθήκες.

Η δράση των εγκληματιών της «Εταιρείας Δολοφόνων» αποκαλύφθηκε το 1987 όταν ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κώστας Σπύρου ανέλαβε την υπόθεση μιας περίεργης διαθήκης (αλλά και περίεργου θανάτου) του εφοπλιστή Τυπάλδου. Αυτή η υπόθεση οδήγησε και στην αποκάλυψη των προηγούμενων εγκλημάτων.

Ο Τυπάλδος

Ο 84χρονος εφοπλιστής Χαράλαμπος Τυπάλδος, που ήταν γνωστός κάποτε λόγω των καραβιών του αλλά κυρίως λόγω της βύθισης του πλοίου του “Ηράκλειον” στη Φαλκονέρα, όπου το 1966 πνίγηκαν 277 άνθρωποι, βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του στην Ακτή Τζελέπη το 1986, με επίσημη αιτία θανάτου την καρδιακή προσβολή. Άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση ήταν τα μέλη της σπείρας Πέππας, Πλατανιώτης και Παπανικολάου. Η τελευταία είχε ετοιμάσει μια αληθοφανή ιστορία ότι το θύμα είχε πάθει καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης.

Όταν δημοσιεύτηκε η διαθήκη του Τυπάλδου, οι συγγενείς του έκπληκτοι είδαν να ορίζονται ως κληρονόμοι η κόρη και η σύζυγος του Πέππα, τις οποίες ελάχιστα γνώριζε ο Τυπάλδος. Οπότε η οικογένειά ανέθεσε σε ιδιωτικό ερευνητή τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τα κοινοποίησε ο ντετέκτιβ Κωνσταντίνος Σπύρου στην αστυνομία και σύντομα οι αρχές έφτασαν στην «Εταιρεία Δολοφόνων».

Τα θύματα

Εγκέφαλος της σπείρας ήταν ο υπεράνω υποψίας 50χρονος τότε δικηγόρος Χρήστος Παπαδόπουλος, πρώην δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας, οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών. Η δράση της δολοφονικής εταιρείας άρχισε από συγγενικό πρόσωπο του Παπαδόπουλου, τον 84χρονο επιχειρηματία Βασίλειο Ελευθεριάδη, θείο της γυναίκας του και νονό του γιου του. Ο Παπαδόπουλος ορίστηκε κληρονόμος της περιουσίας του αποθανόντος έπειτα από επέμβαση της «Εταιρείας» στη χειρόγραφη διαθήκη του.

Δεύτερο θύμα ήταν η 67χρονη Λάουρα Πάντου η οποία βρέθηκε νεκρή σε άλσος του Κολωνακίου, θύμα “τροχαίου δυστυχήματος”. Δύο μήνες αργότερα, βρέθηκε νεκρή και η 70χρονη θεία της, Έλλη Βεργιοπούλου στο διαμέρισμα που έμεναν μαζί. Η Βεργιοπούλου όριζε στη διαθήκη της ως κληρονόμους της πολλά άτομα, αλλά είχαν την επικαρπία των ακινήτων οι δύο κόρες του Παπαδόπουλου.

Επόμενο θύμα, η 65χρονη Ευφροσύνη Φραγκουλάκη. Τότε η Γεωργία Παπανικολάου, νοικοκυρά, σύζυγος δικαστικού επιμελητή, σκότωσε τη θεία της χτυπώντας την με μια πέτρα στο κεφάλι. Για να δημιουργήσει άλλοθι, η Παπανικολάου, τηλεφωνούσε επί μέρες μετά τη δολοφονία στους γείτονές, υποδυόμενη τη θεία της. Μάλιστα είχε καταθέσει αγωγή κατά της νεκρής, υποστηρίζοντας ότι έφυγε στο εξωτερικό χωρίς να της καταβάλει τα δεδουλευμένα τεσσάρων ετών για τη φροντίδα που της παρείχε στο σπίτι.

Επίσης θύματα της «Εταιρείας Δολοφόνων» ήταν και οι:Ευθυμία Πρωτονοταρίου, η 75χρονη εξαδέλφη της Βεργιοπούλου, ο Άγγελος Καλαφάτης, ο Σταμάτης Μπρουζάκης και ο εφοπλιστής Χαράλαμπος Τυπάλδος. Τα μέλη της σπείρας πριν από τη σύλληψή τους σχεδίαζαν τη δολοφονία και του ζεύγους Πεντάζου.

Η δίκη

Ο Παπαδόπουλος, καταδικάστηκε σε 8 φορές σε θάνατο και 25 χρόνια κάθειρξη, ποινή η οποία μετατράπηκε σε ισόβια, ο Πέππας, σε δις ισόβια και 13,5 χρόνια κάθειρξη, ο Πλατανιώτης σε 22,5 χρόνια κάθειρξη, ο Παμπρής σε 17 χρόνια κάθειρξη, η Παπανικολάου σε 15,5 χρόνια κάθειρξη και ο Ξανθόπουλος, σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Ο Παπαδόπουλος στη δίκη προέβαλε το ερώτημα «αν είναι προτιμότερο να ζει ένας σαν τον Τυπάλδο ή να ζουν 10 άλλα άτομα αντί γι’αυτόν», ισχυριζόμενος πως τα χρήματα που καταχράσθηκε, τα μοίραζε σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Έλεγε «η ανθρώπινη ζωή δεν είναι ταμπού» και «αν υπήρχαν 100 εταιρείες δολοφόνων, η κοινωνία μας θα ήταν καλύτερη», και «σωστός στόχος δεν είναι να χτυπάς έναν εισαγγελέα όπως κάνουν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις. Οι κλοπές και οι ληστείες, είναι κοινωνικές πράξεις. Τα άλλα είναι λόγια».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι