Πέθανε ο συνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης

-
243

Ο συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών στο ΝΙΜΤΣ Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής, με τεράστια εθνική προσφορά. Μεγάλωσε στην Κρήτη και έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Απ. Βαλληνδρά. Από το 1964 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και σπούδασε μαθηματικά, κυβερνητική και μουσικό αυτοματισμό (École Pratique des Hautes Etudes). Ήταν μάλιστα ένας από τους πρώτους συνθέτες της χώρας μας που σπούδασε μαθηματικά -αλλά και μουσική- στο Παρίσι.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα επένδυσε και τις επιστημονικές γνώσεις του στη δημιουργία της βασισμένης στη δημοτική και, πολύ περισσότερο, στη βυζαντινή παράδοση δικής του μουσικής, της οποίας αποκορύφωμα θεωρείται ο εμβληματικός δίσκος «Δροσουλίτες».

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης υπήρξε επί δεκαετίες και ένας ακούραστος ερευνητής της βυζαντινής μουσικής με σπουδαίο έργο του το τρίτομο σύγγραμμα «Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής».

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης έδωσε έντονο το μουσικό του στίγμα κατά τη δεκαετία του ’70 με μια αξιόλογη σειρά ιδιότυπων κύκλων τραγουδιών (“Τροπικός της Παρθένου”, “Ακολουθία”, “Δροσουλίτες”, “Ερωτόκριτος” κ.ά.). Σποραδικά έγραψε μουσική και για τον κινηματογράφο για ταινίες και ντοκιμαντέρ. Η πρώτη μεγάλη στιγμή του στον τομέα αυτό ήταν το 1980 με τη μουσική που έγραψε για την ταινία «Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ το 1986 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη για το κοινωνικό δράμα «Η φωτογραφία».