Πέτσας: Αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

-

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό με το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι μία ακόμη πρόκληση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις. Ελπίζουμε αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί στο μέλλον», τόνισε. Σχετικά με το Oruc Reis και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι θα κάνει έρευνες, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή κινούμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία και δείχνουμε αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Είπε επίσης ότι από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουμε δύο θεμελιώδεις ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε αντίθεση. Όλοι οι ηγέτες, σημείωσε, καλούνται να σταθμίσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας και να δουν το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει στον εαυτό τους μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και ανάλογα να προχωρήσουμε. «Έχουμε πλαίσιο κυρώσεων και αναμένεται και τώρα, στο ΕΛΚ, και το απόγευμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να συζητηθεί το ζήτημα των κυρώσεων, του χρονοδιαγράμματος και των σταδίων μέχρι την εφαρμογή τους. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα πάντα με γνώμονα η στάση της Ευρώπης να είναι αποφασιστική, ενιαία και να στέλνει το κατάλληλα μήνυμα στην Τουρκία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει η κυβέρνηση της Γερμανίας που δεν κατευθύνεται στο πλαίσιο των κυρώσεων είπε ότι «σημασία έχει η ενιαία στάση της Ευρώπης στο τέλος της ημέρας» και πρόσθεσε: «Το είδαμε και στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε». Επίσης δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι πάντα στο τραπέζι. «Το μείγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής τους εναπόκειται στους ηγέτες. Εμείς προτιμούμε να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών μέσω των διερευνητικών επαφών παρά να επιβάλλονται κυρώσεις. Αν όμως δεν συμμορφώνεται η άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις», υπογράμμισε. Σε ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι αυτή η συζήτηση είναι διαρκής και την κάνουμε από πέρσι όταν η Τουρκία υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Η Σύνοδος Κορυφής είναι το κατάλληλο φόρουμ να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα και να παρθούν αποφάσεις. Επιθυμούμε εξομάλυνση και όχι εντάσεις», ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά αλλά και στο ερώτημα ποια είναι η κόκκινη γραμμή δήλωσε τα εξής: «Η κόκκινη γραμμή είναι απλή. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά της ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο. Χρειάζεται σοβαρότητα. Όταν ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και φτάνει στο άλλο άκρο να μιλάει για επέκταση των χωρικών υδάτων, τον κρίνουν οι πολίτες για τη σοβαρότητα αυτών των επιχειρημάτων.

"Για την κα Γεννηματά, έχει και η ίδια διατελέσει υπουργός και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική σε αυτό το θέμα». Με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό στη Γαλλία και αν πρόκειται να ληφθούν και στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «απαγόρευση κυκλοφορίας δεν εξετάζεται». Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι μετά την ανακοίνωση των ποινών φάνηκε ότι η Ελλάδα έχει στέρεους θεσμούς και ότι η Δημοκρατία αμύνεται σε τέτοιου είδους μορφώματα. Είπε επίσης ότι «θα δούμε τις επόμενες ημέρες αλλαγές που θα θωρακίζουν τα θέματα των πολιτικών δικαιωμάτων».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.