Πετυχαίνει το στοίχημα, γράφει η Le Monde για Μητσοτάκη

-

Ο αρχηγός της συντηρητικής Ν.Δ. θα μπορέσει να κυβερνήσει με ελεύθερα τα χέρια, γράφει η γαλλική Le Monde.

Αυτή η αδιαμφισβήτητη νίκη σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική ζωή μέχρι την εκλογή του κ. Τσίπρα και του Σύριζα, το 2015. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το στοίχημά του, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζεται να συμμαχήσει με τους κεντρώους του ΚΙΝΑΛ και μπορεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του πιο γρήγορα.

«Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε συμφέρον να μην ακολουθήσει μια υπερβολικά δεξιά πολιτική», σημειώνει ο Μάνος Παπάζογλου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Πολλοί Έλληνες τον ψήφισαν για να τιμωρήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά παραμένουν ψηφοφόροι του κέντρου. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει επίσης να υπολογίζει στη δεξιά και εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος του.

«Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, κάποιες πολύ αντιδραστικές προσωπικότητες κατέχουν σημαντικές θέσεις, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προέρχεται από ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα», υπογραμμίζει ο πολιτικός επιστήμονας Σεραφείμ Σεφεριάδης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσεγγίστηκε για να αναλάβει ένα νέο υπουργείο που είναι αφιερωμένο στις επενδύσεις. Ο νέος πρωθυπουργός που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, για να δείξει ότι δεν έδωσε υποσχέσεις του αέρα και ότι δεν επωφελήθηκε από το όνομά της οικογένειας του.

Οι προσδοκίες του κόσμου είναι τεράστιες, σημειώνει η ανταπόκριση, παραθέτοντας διάφορες μαρτυρίες πολιτών. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει από τον Αύγουστο ήδη, το πιο αναμενόμενο νομοσχέδιο του, που αφορά σε μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των κοινωνικών εισφορών. Επίσης, γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους ευρωπαίους εταίρους του.

Στο συγχαρητήριό του μήνυμα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά».

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.