Πήρε το προσκλητήριο ο Ζάεφ

Σύνταξη SLpress.gr

Την πρόσκληση των Συμμάχων προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών παρέδωσε στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η παράδοση έγινε στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ νωρίτερα σε μια ειδική τελετή , οι κ Στόλτενμπεργκ και Ζάεφ υπέγραψαν την επιστολή έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό αίρει το εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και ότι πλέον η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για τα Σκόπια. Επανέλαβε ωστόσο ότι η πΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο όταν ολοκληρωθούν και εφαρμοστούν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες που θα επικυρώνουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Στολτενμπεργκ μίλησε επίσης για μια «σημαντική και περήφανη ημέρα για τη χώρα και την περιοχή», ενώ ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και ιδιαιτέρως τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, που βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τέλος κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να γιορτάσουν αυτό το ιστορικό γεγονός στις 14 Ιουλίου, στο πάρτι που θα στηθεί σε 15 πόλεις της πΓΔΜ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.