Πλημμύρες στη Βενετία: Ζημιές υπέστη το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών

-

Περιορισμένης έκτασης ζημιές υπέστη το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητής του ΑΠΘ Χρήστος Αραμπατζής που μετέβη εκτάκτως στην Βενετία, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ζημιές εντοπίζονται στην Βιβλιοθήκη.

Παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου είχαν λάβει μέτρα μετακινώντας βιβλία από τα χαμηλότερα ράφια σε ψηλότερα σημεία, η στάθμη των νερών ξεπέρασε την επίσημη πρόβλεψη των ειδικών για 1 μέτρο και 45 εκατοστά.

Το προσωπικό αντιλήφθηκε έγκαιρα την μεγάλη άνοδο των νερών και μαζί με τους υποτρόφους του Ινστιτούτου πρόλαβε να μεταφέρει εκ νέου τα βιβλία και τον κινητό εξοπλισμό της βιβλιοθήκης σε ασφαλέστερα σημεία.

Από την πρώτη καταγραφή που έγινε σήμερα εκτός από βιβλία που έχουν βραχεί, ζημιά υπέστη το δίκτυο του ηλεκτρικού και ο ανελκυστήρας του Ινστιτούτου. Πρώτο μέλημα των υπευθύνων του είναι να απομακρυνθούν τα νερά -κάτι που δεν είναι εύκολο στην παρούσα φάση- αφού όλη η Βενετία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δραματική κατάσταση στη Βενετία

Αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι χθες το βράδυ η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από το νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ενώ η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.

Ο Δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο δήλωσε ότι το κόστος των πλημμυρών που πλήττουν την πόλη θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι η ιστορική Βασιλική του Αγίου Μάρκου κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.