Ποιοί πήραν το μέρος μας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών

-

Κάποιες χώρες στάθηκαν πιο ένθερμα στο πλευρό της Ελλάδας σχετικά με την Αγία Σοφία σε σύγκριση με άλλες, που κράτησαν μια μάλλον ουδέτερη ή χλιαρά επικριτική έναντι της Τουρκίας στάση.

Μεταξύ των χωρών που έδειξαν οργή για τη μετατροπή, ήταν η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σουηδία. Η Αυστρία μάλιστα ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αφορμή της μετατροπή ενός παγκοσμίου σύμβολου σε τέμενος.

Αρχικά είχε κυριαρχήσει η χλιαρή πλειοψηφία που ήταν υπέρ μιας πολύ ήπιας ρητορικής. Αυτή μαλάκωσε και το κείμενο που θα ήθελε η Ελλάδα ή η Κύπρος.  Όμως με την επιμονή των έξι προηγουμένων, συν της Ελλάδας και της Κύπρου, πέρασε ένα κάπως αιχμηρότερο κείμενο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έγινε μια γενική συζήτηση για το ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν αν η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί την Ελλάδα και την Κύπρο ή και για το θέμα της Λιβύης. Τα μέτρα γενικά αναφέρθηκε ότι θα μπορούσαν να είναι σε διάφορους τομείς και επ΄αυτού η Ελλάδα θα έχει περισσότερες επαφές με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, εξερχόμενος του Συμβουλίου. Περισσότερες δηλώσεις του κ. Δένδια εδώ

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.