Πώς αρρώστησαν από τον ιό; - Ήταν σε αλιευτικό για 35 μέρες

-

Οι λοιμωξιολόγοι της Αργεντινής ασχολούνται με ένα κατά τη γνώμη τους δυσεπίλυτο πρόβλημα, αφού έχουν ασθενείς ψαράδες οι οποίοι δεν ήρθαν σε επαφή με κανέναν επί 35 ημέρες και η επώαση του κορονοϊού δεν μπορεί να ξεπερνά τον μήνα.

Συγκεκριμένα, 60 άνδρες -μέλη πληρώματος σε αλιευτικό-  έκαναν τεστ για τον ιό και εν συνεχεία τέθηκαν σε καραντίνα. Μετά απέπλευσαν και δεν αποβιβάσθηκαν πουθενά, όμως ανεφοδιάζονταν έξω από λιμάνια.Το αλιευτικό Etchizen Maru επέστρεψε προ διημέρου στο λιμάνι αφού ορισμένοι από τους αλιείς παρουσίασαν συμπτώματα της Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γης του Πυρός, της νοτιότερης επαρχίας της Αργεντινής.

Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν επτά θετικά κρούσματα.

Μα πώς έγινε αυτό;

«Είναι δύσκολο να καθορίσουμε πώς μολύνθηκε το πλήρωμα, γνωρίζοντας ότι επί 35 ημέρες δεν είχαν καμία επαφή με τη στεριά και ο ανεφοδιασμός γινόταν μόνο έξω από το λιμάνι της Ουσουάια», εξήγησε η Αλεχάντρα Αλφάρο, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη Γη του Πυρός. Μια ομάδα μελετά τη χρονική στιγμή που άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα οι αλιείς για να καθορίσει το «χρονοδιάγραμμα των μολύνσεων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Ουσουάια, τον Λέαντρο Μπαλατόρε, πρόκειται για «μια περίπτωση που δεν περιγράφεται πουθενά αλλού σε δημοσιευμένες μελέτες, επειδή μια περίοδος επώασης (του ιού) τόσο μεγάλη δεν αναφέρεται πουθενά».

«Ακόμη δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς εμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Είναι εκπληκτικό, αλλά κάνουμε πέντε υποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουμε για να καθορίσουμε τι συνέβη», πρόσθεσε.

Οι πέντε υποθέσεις

Εικάζεται ότι μια από τις υποθέσεις που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι (η πιο πιθανή, λογικά) είναι ότι κάποιος (ή και κάποιοι) από τους 60 άνδρες δεν τήρησε την καραντίνα προτού αποπλεύσουν και μετέδωσε ασυμπτωματικά τον ιό σε κάποιον άλλον, ο οποίος επισης, ασυμπτωματικός ο ίδιος, τον μετέδωσε με τη σειρά του σε τρίτον, ο οποίος και νόσησε κ.ο.κ. Η Αργεντινή έχει πολυ μεγάλο αριθμό φορέων.

Η δεύτερη λογικά εκδοχή είναι να ήρθαν σε φυσική επαφή με κάποιον ή κάποιαν φορέα κατά τον ανεφοδιασμό έξω από το λιμάνι σχετικά πρόσφατα, δεδομένου ότι ο ανεφοδιασμός δεν γίνεται με drone. Η τρίτη λιγότερο πιθανή εκδοχή, είναι ο ιός να μεταφέρθηκε με αντικείμενα κατά τον ανεφοδιασμό. Η τέταρτη και πλέον απίθανη εκδοχή, είναι  να υπάρχει στέλεχος που επωάζεται επί ένα μήνα.

Δεν μπορούμε να φαντασθούμε ποια είναι η πέμπτη εκδοχή που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι στη Γη του Πυρός.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.