Quantcast
Πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων ζητεί το ΚΙΝΑΛ - slpress.gr

Προσκόμιση στη Βουλή των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις 5 και στις 9 Φεβρουαρίου, οπότε και ελήφθη η «αιφνίδια απόφαση για λοκντάουν», ζητούν από τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σημειώνουν ότι προκαλεί προβληματισμό το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση εληφθη μόλις έξι ημέρες μετά την τακτική συνεδρίαση των ειδικών. «Κατά την συγκεκριμένη τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, αξιολόγησε αφενός τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα, αφετέρου τις προβλέψεις για την εξέλιξη της επιδημίας. Ειδικότερα, στις 5 Φεβρουαρίου τα νέα κρούσματα ανέρχονταν στα 1195 εκ των οποίων 560 στην Αττική, ο μέσος όρος του επιδημιολογικού φορτίου έβαινε ραγδαία επιδεινούμενος από τα 625 κρούσματα στα 892 ανά ημέρα, ενώ ο μέσος όρος θετικότητας ξεπερνούσε το 2,3%, στοιχεία που έδειχναν άνω των 44.000 ενεργών κρουσμάτων στην Αττική και 60% αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα», αναφέρουν.

«Η συνεδρίαση των ειδικών διήρκησε οχτώ ώρες και χαρακτηρίστηκε από την έντονη διχογνωμία τους ως προς την έκταση και το είδος των αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν. Κατέληξε δε, σε συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας, που με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα επρόκειτο περισσότερο για ημίμετρα, που δεν θα μπορούσαν να περιορίσουν αποφασιστικά την διάδοση του ιού. Ας σημειωθεί ότι ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ3 νωρίτερα την ίδια ημέρα, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ελάττωση της κινητικότητας και η αύξηση των εμβολιασμών, επισήμανε όμως ότι η απόφαση που θα λαμβάνονταν από την επιτροπή θα ήταν περισσότερο πολιτική, παρά τεχνοκρατική», συνεχίζουν οι βουλευτές στην επερώτησή τους.

Ξαφνική αλλαγή πλεύσης

«Μετά από λίγες ημέρες ακούσαμε τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει ότι θα προτείνει στους επιστήμονες σκληρό απαγορευτικό και πως τα σχολεία αποτελούν εστίες διαρποράς, αδειάζοντας την Υπουργό Παιδείας που επέμενε να μην βλέπει τον συνωστισμό στις τάξεις αλλά και τον Υπουργό Ανάπτυξης που έλεγε άλλα την ίδια ώρα σε τηλεοπτικό κανάλι. Στη συνέχεια συγκλήθηκε εκτάκτως συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η οποία εκτίμησε τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενα με βάση μαθηματικούς υπολογισμούς και στατιστικές, που συνάγονταν από τα αντίστοιχα στοιχεία, τα οποία όμως είχαν ήδη ληφθεί υπόψιν στις 5 Φεβρουαρίου»

Σκληρή επίθεση του ΚΙΝΑΛ στην ΝΔ για τους εμβολιασμούς

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι ουσιαστικά νέα στοιχεία πέραν της αλλαγής στάσης του υπουργού Υγείας δεν υπήρχαν και ότι απλά η επιτροπή πιέσθηκε να ευθυγραμμιστεί. Στη δε συνεδρίαση τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν στην Αττική προκάλεσαν πολύωρες συζητήσεις και μεγάλες διχογνωμίες καθώς φαινόταν ότι η Επιτροπή ήταν χωρισμένη στα δύο σχετικά με την αυστηρότητα των απαραίτητων μέτρων, σε βαθμό που κινδύνευσε να μην ληφθεί καμία απόφαση.

Ποιος λέει σε ποιον τι να κάνει;

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι διάχυτη η εντύπωση ότι αντί η κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, η Επιτροπή πλέον άγεται από πολιτικές πιέσεις. Κατόπιν των ανωτέρω, δημιουργούνται συγκεκριμένα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν στα όπως αποδείχθηκε αναποτελεσματικά μέτρα της 5ης Φεβρουαρίου και στην ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων και σε ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι στις 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνωμένους, στις 7 Φεβρουαρίου 245 και στις 8 Φεβρουαρίου 260 , δηλαδή αύξηση κατά 15 διασωληνώσεις την ημέρα. Δεδομένου ότι η συσκότιση των δεδομένων βάσει των οποίων η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις για επιβολή περιορισμών, δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας», αναφέρουν. Και καταλήγουν:

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1-Δεδομένης της έντονης διχογνωμίας των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που διαπιστώθηκε αρχικά κατά την τακτική συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου και με δεδομένη τη διαφαινόμενη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, για ποιον λόγο δεν εισηγήθηκε ο κύριος Υπουργός αυστηρότερα μέτρα σε εκείνο το χρονικό σημείο, όπως έπραξε τελικά κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου;

2. Τελικά οι Υπουργοί προτείνουν στους επιστήμονες ή οι επιστήμονες στους Υπουργούς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ποιος έχει στα χέρια του τα δεδομένα και πώς τα χρησιμοποιεί;

3-Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αιτούμαι να μου χορηγηθούν αντίγραφα των πρακτικών των δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της 5ης και της 9ης Φεβρουαρίου 2021.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.