Προεδρικές "εκλογές" αύριο στα Κατεχόμενα με τον Ακιντζί να καταγγέλλει ότι η Άγκυρα τον απειλεί

-

Το νέο ηγέτη τους εκλέγουν οι Τουρκοκύπριοι αύριο, Κυριακή. Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00.

Ανά επαρχία, στη Λευκωσία ψηφίζουν 63.842 ψηφοφόροι, στην Αμμόχωστο, 49.958, στην Κερύνεια 42.773, στη Μόρφου 15.016, στο Τρίκωμο 20.419 και στη Λεύκα 6.858.

Οι υποψήφιοι είναι έξι αλλά οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρονται  σε δύο. Ο ένας είναι ο λογιστής και νυν "πρωθυπουργός" στην κυβέρνηση συνεργασίας Ερσίν Τατάρ, που έκανε και το show με την Αμμόχωστο για να κερδίσει ψήφους και ο οποίος είναι ο εκλεκτός του Ερντογάν. Προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Ενότητας. Ο άλλος είναι ο σημερινός "πρόεδρος" και ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Ακιντζί.

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε σε τουρκοκυπριακά μέσα ότι «δέχθηκε απειλές από τις τουρκικές αρχές» για να αποσύρει την υποψηφιότητα του για τις «προεδρικές εκλογές».

Ο Ακιντζί ανέφερε ότι «υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν στενές σχέσεις και είναι πιστές σε αυτούς που κυβερνούν την Τουρκία. Έλαβα μήνυμα μέσω του γραμματέα μου ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένεια και τους οικείους μου να μην κατέλθω υποψήφιος».

Άμεση ήταν η αντίδραση της λεγόμενης τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Ακιντζί «είναι εκτός πραγματικότητας».

Για την τελική εκλογή ηγέτη απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση που μεταξύ των υποψηφίων «προέδρων» δεν υπάρχει κάποιος που θα συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, τότε θα υπάρξει β’ γύρος την μεθεπομένη Κυριακή, 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πριν από 15 μέρες ο Τατάρ φαινόταν πιθανό να μην περάσει καν στον δεύτερο γύρο καθώς εμφανιζόταν τρίτος (ο Ακιντζί πρώτος με 24%). Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν τον στήριξε με το "άνοιγμα" των Βαρωσίων και του έδωσε δάνειο για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.