Πρώην στελέχη του ISIS συναντήθηκαν υπό τουρκική προστασία στη κατεχόμενη Συρία

-

Μια ομάδα πρώην διοικητών του ISIS συναντήθηκαν στην κατεχόμενη πόλη Τελ Αμπιγιάντ στη βόρεια Ράκκα υπό την προστασία Τούρκων, ανέφερε το al-Quds al-Arabi στις 14 Απριλίου.

Τοπικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα που εδρεύει στο Λονδίνο ότι το ISIS επανεμφανίζεται στο Τελ Αμπιγιάντ υπό την προστασία του μέτωπου al-Shamiya, μιας φατρίας του τουρκικού υποστηριζόμενου Εθνικού Στρατού της Συρίας (SNA). Σύμφωνα με πληροφορίες, η πόλη είναι γεμάτη γκράφιτι που υποστηρίζουν την τρομοκρατική ομάδα.

Ο Καλάφ αλ-Κάτερ, ένας Σύριος ακτιβιστής, είπε στο al-Quds al-Arabi ότι μια ομάδα πρώην διοικητών του ISIS που φέρεται να εργάζονται με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συναντήθηκαν στο Τελ Αμπιγιάντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Ισμαήλ αλ-Ιντο, πρώην διοικητή του ISIS, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε πολλά εγκλήματα πολέμου και εγκληματικές δραστηριότητες. Πάνω από 50 άτομα παρακολούθησαν τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την προστασία των μαχητών του μέτωπου al-Shamiya.

Οι ντόπιοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συνάντηση κλείνοντας  δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του αλ-Ιντο. Ωστόσο, μια τουρκική στρατιωτική μονάδα παρενέβη και άνοιξε ξανά το δρόμο δια της βίας.

«Ο στόχος της συνάντησης είναι να σχηματιστεί μια νέα ομάδα που επιχειρεί υπό τουρκική επίβλεψη και υπό την ομπρέλα του SNA», δήλωσε ο Αλ Κάτερ, προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς που προσκλήθηκαν στη συνάντηση είχαν δεσμούς με την οργάνωση [ISIS] ή παρόμοια [οργάνωση], μερικοί από τους οποίους είναι πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας και προσωπικό [της τρομοκρατικής ομάδας]. "

Σύμφωνα με τον αλ-Κάτερ, η φατρία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει «ειδικές επιχειρήσεις», όπως δολοφονίες, εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με υποστήριξη από την Τουρκία.

Ένας άλλος Σύριος ακτιβιστής, ο Μοχάμεντ αλ-Σαϊέρ, δήλωσε στο al-Quds al-Arabi ότι πολλοί από αυτούς που συναντήθηκαν στο Τελ Αμπιγιάντ, συμπεριλαμβανομένου του αλ-Ιντο, καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου.

Ο αλ-Σαϊέρ αποκάλυψε ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Καλέντ αλ-Ακάλ, γνωστός και ως Αμπού Ουαλίντ αλ-Ρακάι, ένας από τους ιδρυτές του πρακτορείου ειδήσεων Amaq του ISIS, Φαντέλ αλ-Καντάι, αδελφός του κυβερνήτη της Ράκας υπό τον ISIS, Φαγιάζ αλ-Ακάλ, και ο Μουχανάντ αλ-Καντζί, πρώην διοικητής ασφαλείας του ISIS, υπεύθυνος για τη δολοφονία πολλών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Το ρεπορτάζ του Al-Quds al-Arabi δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το τουρκικό υποστηριζόμενο SNA είναι γνωστό ότι βρήθει πρώην μελών του ISIS. Όσο για τώρα, οι σύμμαχοι της Άγκυρας στη Δύση συνεχίζουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν αυτό το ζήτημα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.