Πρώην συνεργάτης του Τουσκ καταδικάστηκε για το Σμολένσκ και τον θάνατο του προέδρου Κατσίνσκι

-

Δικαστήριο της Βαρσοβίας έκρινε σήμερα ένοχο για αμέλεια έναν σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ σε σχέση με τη συντριβή ενός αεροπλάνου στη Ρωσία με αποτέλεσμα τον θάνατο του τότε προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και άλλων 95 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

Το αεροπορικό δυστύχημα ‘τραυμάτισε’ εκείνη την εποχή την Πολωνία και εξακολουθεί να διχάζει τους Πολωνούς. Του κυβερνώντος Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ηγείται ο δίδυμος αδελφός του Κατσίνσκι, ο Γιάροσλαβ, ο οποίος κατηγορεί τον Τουσκ και την κυβέρνησή του εκείνης της εποχής ότι απέτυχε να διεξαγάγει μια σωστή έρευνα για την τραγωδία.

Οι περισσότεροι Πολωνοί πιστεύουν πως το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε εν μέσω πυκνής ομίχλης, ενώ το αεροπλάνο προσπαθούσε να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σμολένσκ, στις 10 Απριλίου 2010, ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως ήταν μια προσχεδιασμένη δολοφονία, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Τόμας Αράμπσκι, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της καγκελαρίας του Τουσκ, σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή δύο χρόνων.

«Επέτρεψε στην καγκελαρία να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο για τη μεταφορά μιας αποστολής ενώ γνώριζε ότι δεν υπήρχε αεροδρόμιο στο Σμολένσκ όπου η υποδοχή ενός αεροσκάφους (που μετέφερε έναν αρχηγό κράτους) θα ήταν ικανοποιητική», ανέφερε ο δικαστής Χούμπερτ Γκάζιορ σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η εκπρόσωπος του PiS Ανίτα Τσερβίνσκα είπε: «Αυτό που ανακοινώθηκε ήταν μια συμβολική ετυμηγορία συγκριτικά με την κλίμακα των πληγμάτων που προκλήθηκαν στην Πολωνία».

Ο Τουσκ, που ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007 έως το 2014 και είναι τώρα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει καταθέσει στο δικαστήριο για την υπόθεση. Έχει πει πως δεν ήταν στις αρμοδιότητές του να οργανώσει τις τεχνικές πλευρές της επίσκεψης στη Ρωσία, όπου ο Κατσίνσκι και το περιβάλλον του επρόκειτο να τιμήσουν τους Πολωνούς αξιωματικούς που σκοτώθηκαν από τους Σοβιετικούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έρευνα για το δυστύχημα που διενήργησε η κυβέρνηση Τουσκ αποφάνθηκε πως οφειλόταν σε λάθος του κυβερνήτη, όμως πολιτικοί του PiS έχουν αφήσει συχνά να εννοηθεί πως μια έκρηξη πάνω στο αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την τραγωδία, χωρίς όμως να παρέχουν οποιαδήποτε αξιόπιστα στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Η υπόθεση που κρίθηκε σήμερα από το δικαστήριο προκλήθηκε από μέλη οικογενειών των θυμάτων που κατηγόρησαν τους αξιωματούχους για αμέλεια. Και οι δύο πλευρές μπορούν να ασκήσουν έφεση. Η τραγωδία προκάλεσε επίσης ένταση στις σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.