Πρόταση-ντροπή από τον Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πρόταση-ντροπή από τον Guardian για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μία δική του λύση, για να τερματιστεί η διαμάχη Αθήνας- Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποστηρίζει αρθρογράφος του Guardian, προτείνοντας το αδιανόητο: Να τα μοιραστούν οι δύο πλευρές!

Ο Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο οποίος εξήγησε την άποψή του γιατί τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει  «δημιουργική πράξη» την μεταφορά τους από την Αθήνα στο Λονδίνο, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτά δεν ανήκουν στη χώρα μας.

«Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Έλληνες έχουν βάσιμα επιχειρήματα. Ίσως ακόμη και οι Έλληνες θεοί θα δυσκολεύονταν να αποφασίσουν αν τα Γλυπτά θα έπρεπε να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ίσως να είχαν καταλήξει στο ίδιο σημείο όπως στις Ευμενίδες του Αισχύλου: ένα αδιέξοδο. Όμως, στην περίπτωση των Γλυπτών, αυτό θα ήταν καταστροφικό», αναφέρει ο αρθρογράφος του Guardian.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να αποφασιστεί αν πρέπει τα μοναδικά γλυπτά να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα.  «Αντί για αυτό, υπάρχει μια πιο εύκολη και προφανής λύση: μοίρασμα 50-50. Το Βρετανικό Μουσείο κρατά τα μισά Γλυπτά και η Ελλάδα παίρνει τα άλλα μισά. Βέβαια, θα υπάρχει διαμάχη για το ποιος θα πάρει τι. Αλλά αυτές δεν είναι διαμάχες που δεν μπορούν να επιλυθούν. Τα Γλυπτά δεν είναι ένα μεγάλο κομμάτι και πολλά μικρά. Υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά μεγάλα».

Συνεχίζοντας τον κατήφορο προς την γελοιότητα ο Βρετανός δημοσιογράφος σημειώνει: «Αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση, και ευκαιρία, από τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις αποκατάστασης το να μοιραστούν δεν λειτουργεί. Δεν μπορείς να κόψεις τη Νεφερτίτη στη μέση ή να σπάσεις τον οβελίσκο της Πλας ντε λα Κονκόρντ στα δύο. Η Βρετανία και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους».

Βρίσκει μάλιστα και την λύση για την περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να τα εκθέσει συνολικά. «Αντίγραφα θα πρέπει να φτιαχτούν για τα κομμάτια που θα λείπουν από κάθε συλλογή, αν κάποια από τις δύο χώρες θέλει να τα εκθέσει ολόκληρα. Θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους να ξεχωρίσουν τα αυθεντικά από τα αντίγραφα», καταλήγει ο αρθρογράφος του Guardian.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι