Προβληματισμός στο Μαξίμου για το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

-

Η ένταση των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο Μαξίμου σχετικά με το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Αν και ο Ερντογάν απηύθυνε την πρόσκληση εδώ και μήνες δεν έχει ορισθεί ακόμη ημερομηνία για την επίσκεψη Τσίπρα στην  Κωνσταντινούπολη. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο το θέμα είχε ξαναζεσταθεί αρκετά.

Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο όμως, την ώρα που ο πρωθυπουργός μετείχε στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ο υπουργός Άμυνας επισκέπτονταν φυλάκια σε απομακρυσμένα νησιά, έβαλαν απ’ ότι φαίνεται πάγο στα σχέδια.  Η κατάσταση έγινε δυσκολότερη με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Ακάρ και πλέον ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις.

Κάποιοι φέρονται να συμβουλεύουν τον Τσίπρα να προχωρήσει κανονικά στην επίσκεψή του στην Τουρκία, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ερντογάν. Είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι έτσι η Αθήνα δείχνει στην Άγκυρα, πως παρά τις προκλήσεις, έχει πρόθεση διαλόγου και δημιουργίας κλίματος ήπιων τόνων.

Υπάρχουν ωστόσο και οι απόψεις που επικεντρώνουν περισσότερο  στο ότι η Αθήνα ότι δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Οι ίδιοι φέρονται να τονίζουν ότι δεν πρέπει με τίποτα να δοθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα σύρεται σε έναν διάλογο με την Τουρκία κάτω από τις απειλές των γειτόνων.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ορισθεί ημερομηνία για το ταξίδι του πρωθυπουργού και οι εκτιμήσεις είναι πως οι αποφάσεις θα ληφθούν  περί τα μέσα Ιανουαρίου. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και ο Ερντογάν θα ρίξει τους τόνους. Οι σημερινές δηλώσεις του Ακάρ πάντως, για την «γαλάζια» πατρίδα των  462 χιλιομέτρων και για την πάγια θέση της Άγκυρας να μην επιτρέψει «τετελεσμένα στο Αιγαίο, την Μεσόγειο και την Κύπρο» μάλλον δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Πολύ περισσότερο όταν ο Ακάρ απειλεί και με «βαρύ» τίμημα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.