ΠτΔ: Αναμένουμε από ΠΓΔΜ εκπλήρωση των υποχρεώσεών της

-
48
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Μήνυμα στην πΔΓΜ ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και την προοπτική ένταξη τής στο ΝΑΤΟ, αλλά με την ταυτόχρονη υπενθύμιση των υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρωθούν από την πλευρά της γείτονος, έστειλε από την Κοζάνη, κατά τη διάρκεια ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μία σημαντική προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί από πλευράς της γείτονος είναι «η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την ιστορία και με το διεθνές δίκαιο». Επίσης, σημείωσε ότι η πΓΔΜ «ανέλαβε την υποχρέωση αλλαγών στο Σύνταγμά της» και «περιμένουμε την εκπλήρωσή της».

Παραμένοντας στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σε αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών της ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε: «Ακούμε τις δηλώσεις των γειτόνων μας, αλλά η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ερμηνεύεται όπως αναφέρεται στο γράμμα της».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω που έχουν συμφωνηθεί «τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».