“Μαϊμού” η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη;

“Μαϊμού” η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη;

Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο στη Λιβύη και τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές συζητήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, «τα δύο μέρη δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει την απόσυρση των δυνάμεών τους», κατήγγειλε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ειδική απεσταλμένη του στη Λιβύη,  Στέφανι Ουίλιαμς.

«Η συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου προβλέπει την απόσυρση όλων των στρατιωτικών μονάδων και ένοπλων ομάδων από τις πρώτες γραμμές και την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών από ολόκληρη την λιβυκή επικράτεια εντός 90 ημερών», δήλωσε η Ουίλιαμς, η οποία είναι Αμερικανίδα.

Οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις που έχουν διχάσει την Λιβύη είναι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, στρατιωτικά υποστηριζόμενη από την Τουρκία και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Κάνουν περιπολίες, οχυρώνουν…

«Οι δυνάμεις της GNA παραμένουν σταθμευμένες στο Άμπου Γκρέιν και το αλ Ουάσκα και κάνουν περιπολίες», ανέφερε η απεσταλμένη του ΟΗΕ. «Έχουν επίσης αναφερθεί κλοπές στρατιωτικών φορτίων στα αεροδρόμια αλ Ουατίγια και Μισράτα», πρόσθεσε. «Οι δυνάμεις του Χάφταρ συνεχίζουν να δομούν οχυρώσεις και στρατιωτικά φυλάκια, εξοπλισμένα με συστήματα αεράμυνας, μεταξύ της Σύρτης και της αλ Τζούφρα, και της βόρειας περιοχής της αεροπορικής βάσης αλ Τζούφρα», συμπλήρωσε η Ουίλιαμς.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε παράλληλα την «έντονη δραστηριότητα μεταγωγικών αεροσκαφών μεταξύ του αεροδρομίου της Μπενίνα και των αεροπορικών βάσεων της αλ-Τζούφρα και της αλ-Γκαρνταμπίγια».

Κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, ειδικότερα, ζήτησαν την υλοποίηση των στρατιωτικών δεσμεύσεων και την πραγματική αποχώρηση όλων των ξένων μισθοφόρων. «Οι τελευταίοι δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τους Λιβύους» είπε η Γερμανία, ενώ η Βρετανία έθεσε θέμα κυρώσεων σε όσους δεν τηρούν τη συμφωνία του Οκτωβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι