"Μέσω Αζερμπαϊτζάν έλεγχος Τουρκίας σε αγωγούς πετρελαίου-φυσικού αερίου"

-

Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι η παρουσία της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν σημαίνει έλεγχο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Η Τουρκία παρενέβη στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ γιατί έχει τους δικούς της στόχους. Και ένας τέτοιος μακροπρόθεσμος στόχος είναι να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Άρμεν Σαρκισιάν το σε συνέντευξή του στην RBΚ. Σύμφωνα με τον Σαρκισιάν, η Τουρκία έχει τεράστια επιρροή στο Αζερμπαϊτζάν.

Υποσχόμενος στο Μπακού τη στρατιωτική διευθέτηση της σύγκρουσης, η Άγκυρα ελπίζει να ενισχύσει τη στρατιωτική και πολιτική της παρουσία στη γειτονική χώρα. “Η Τουρκία όχι μόνο επιθυμεί να προστατεύσει τους πετρελαιαγωγούς της στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και επιθυμεί να τις διαχειριστεί. Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι η παρουσία της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν σημαίνει τον έλεγχο του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που διέρχεται από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη. “Και ο πλήρης έλεγχος της Τουρκίας στους ενεργειακούς πόρους θα οδηγήσει την Ευρώπη να γίνει όμηρος της Τουρκίας”, ανέφερε.

«Οι ισχυρισμοί, ότι η Αρμενία σκοπεύει να επιτεθεί στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν είναι ανοησίες. Εάν οι Αρμένιοι ήθελαν να επιτεθούν σε αυτές τις υποδομές, θα το είχαν κάνει πριν από 20 χρόνια, δείχνοντας ότι οι αγωγοί δεν μπορούν να κατασκευαστούν χωρίς την Αρμενία. Αλλά οι Αρμένιοι δεν το έκαναν. Ο αγωγός κατασκευάστηκε, χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα προς αυτή την κατεύθυνση για περίπου 20 χρόνια και το Αζερμπαϊτζάν με αυτό το αγωγό συγκέντρωσε δισεκατομμύρια. “Και αυτά τα δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν για την αγορά όπλων μέσω των οποίων σκοτώνουν τα Αρμενόπουλα”, ανέφερε ο Αρμέν Σαρκισιάν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.