"Ο Τζόνσον την έστειλε βαθύτερα στις ιρανικές φυλακές..."

-

Ο σύζυγος Βρετανοϊρανής που έχει φυλακιστεί στο Ιράν δήλωσε ότι η γκάφα που είχε διαπράξει προ ετών ο τότε ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον - σήμερα φαβορί για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας - έκανε χειρότερη την κατάσταση της συντρόφου του.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ , στο οποίο πήραν μέρος οι υποψήφιοι για την διαδοχή της Τερέζας Μέι στην ηγεσία των Τόρις, ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι τα σχόλια που είχε κάνει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων δεν είχαν ουδεμία επίπτωση για τη Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η οποία οδηγήθηκε σε ιρανική φυλακή κατηγορούμενη για κατασκοπεία το 2016.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε σοκ και οργή στον Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, τον σύζυγο της, όπως τόνισε ο ίδιος σε βίντεο που γύρισε μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο. Ο Ράτκλιφ έχει κατασκηνώσει έξω από την πρεσβεία από το Σάββατο, όπου άρχισε απεργία πείνας, όπως και η σύζυγός του στην ιρανική φυλακή όπου κρατείται.

Ο ισχυρισμός «ότι οι δηλώσεις του Τζόνσον δεν έκαναν την κατάσταση χειρότερη, ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας εκστρατείας προπαγάνδας του Ιράν αποτελεί αποκύημα φαντασίας», έκρινε. Σύμφωνα με τον Ράτκλιφ, ο Τζόνσον πρέπει να «αρχίσει να αναλαμβάνει ευθύνες για τα λάθη [του]».

Ο Τζόνσον ερωτήθηκε σχετικά με την τοποθέτηση που είχε κάνει στο βρετανικό κοινοβούλιο περί τα τέλη του 2017, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις. Είχε δηλώσει τότε πως η Ζαγαρί-Ράτκλιφ εκπαίδευε δημοσιογράφους στο Ιράν.

Η τοποθέτηση εκείνη «δεν άλλαξε τίποτε», έκρινε ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας. «Όταν υψώνεις το δάχτυλο και δείχνεις το ΗΒ, το μόνο που κάνεις είναι ότι αθωώνεις αυτούς που ευθύνονται στ' αλήθεια, που είναι οι Φρουροί της Επανάστασης», πρόσθεσε ο Τζόνσον, αναφερόμενος χωρίς να διευκρινίσει γιατί σε ένα επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ συνελήφθη διότι φερόταν να συνωμοτούσε για την ανατροπή του καθεστώτος, εκπαιδεύοντας ιρανούς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ισλαμική Δημοκρατία. Το 2017, λίγο καιρό μετά τη γκάφα του, ο Μπόρις Τζόνσον είχε διαβεβαιώσει τηλεφωνικά τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών ότι η Ζαγαρί-Ράτκλιφ έκανε απλά «διακοπές στο Ιράν όταν συνελήφθη».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.