"Όχι" από Αθήνα -Λευκωσία και στο δεύτερο προσχέδιο

-

Μετά το «μπλόκο» της Αθήνας, οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής έλαβαν ένα δεύτερο προσχέδιο, μετά το δείπνο, στο οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δηλητηρίαση Ναβάλνι. Όμως ούτε αυτό ικανοποιεί τους Έλληνες και τους Ελληνοκυπρίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο προσχέδιο προστίθεται στο κείμενο «έντονη καταδίκη» των γεωτρήσεων της Τουρκίας , επίσης αναφέρει ότι η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως για την επίλυση του κυπριακού, διατηρεί όλα τα εργαλεία για μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο τραπέζι και δεσμεύεται να αποφασίσει η ΕΕ ως το Δεκέμβριο το αργότερο για το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό, καταργεί προηγούμενη αναφορά ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Κύπρο». (Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα στο νησί).

Οι κυρώσεις κόκκινο πανί

Το νέο σχέδιο συμπερασμάτων ναι μεν δεν κάνει λόγο για κυρώσεις αλλά αφήνει ανοιχτή τη χρήση όλων των μέσων σύμφωνα με τα άρθρα 29 και 215 προκειμένου η ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε κυρώσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αναφέρονται τα άρθρα στο προσχέδιο και πάντως δεν γίνεται σαφής αναφορά σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επιμένει ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε συγκεκριμένες κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική.

Μοιραζόμαστε υδρογονάνθρακες χωρίς να ξέρουμε το σχέδιο;

Από την πλευρά της, η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στα συμπεράσματα αν δεν ξεκαθαριστεί η πρωτοβουλία του Μισέλ για περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να γνωρίζει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την πρόταση Μισέλ, καθώς και ποιοι θα συμμετέχουν και ποια θα είναι η ατζέντα, έτσι ώστε να μην βρεθεί σε κλοιό πιέσεων από τον Ερντογάν.

Την μεγαλύτερη αντίσταση, την προβάλλει η Γερμανία, με πρόσχημα τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο προσχέδιο εξάλλου ήταν μάλλον ήδη έτοιμο γιατί όλοι γνώριζαν τις ενστάσεις Λευκωσίας και Αθήνας. Πιθανόν και το τρίτο να έχει μικρές παραλλαγές και να είναι επίσης έτοιμο από χτες, για να παρουσιαστεί ως υποχώρηση της Μέρκελ και των ομονοούντων με αυτήν, στις πιέσεις Ελλάδας και Κύπρου. Από την άλλη, ίσως οι βόρειοι να μην περίμεναν τόση αντίσταση από Ελλάδα και Κύπρο.

Αρωγή τελευταία στιγμή από ποιους;

Εν τω μεταξύ, απόψε βρήκε κατά τύχη ο ΟΗΕ  να πρωτοκολλήσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο που το έχει στο συρτάρι από τον προηγούμενο Φεβρουάριο

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.