"Ποδαρικό" στο 4o επίπεδο συναγερμού με την Κοζάνη - Τοπικό lockdown

-

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με 227 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγο αναμένεται να ανακοινωθεί η ένταξή της στο επίπεδο 4, δηλαδή του τοπικού lockdown, που σημαίνει ότι κλείνουν όλα τα μαγαζιά εκτός της εστίασης (αποκλειστικά για ντιλίβερι) και φοράνε όλοι μάσκα ακόμα και στο δρόμο.

Επισης κανείς δεν μπορεί να πάει στην Κοζάνη ή να φύγει από αυτήν, εκτός και αν πάρει ειδική άδεια. Αν πάει, πάντως, θα χρειαστεί και πάλι ειδική άδεια για να  "βγει", κάτι αρκετά δύσκολο. Η απόφασή ισχύει από αύριο και για δύο εβδομάδες. Όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία η απόφαση βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.

Επίσης βασίστηκε στην συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση. Ρόλο έπαιξαν  «και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή». Claster είναι οι μικρές συγκεντρώσεις κρουσμάτων, διάσπαρτες μικρές εστίες και είναι περίεργο γιατί η Πολιτική Προστασία δεν χρησιμοποιεί ελληνικούς όρους  όπως το "εστίες" ή "μικροεστίες".

Στο στάδιο ή Επίπεδο 3 και υποψήφιες περιοχές για "επόμενοι" είναι η Αττική (που δύσκολα θα σφραγιστεί γιατί είναι ουσιαστικά η μισή Ελλάδα), τα Ιωάννινα και η Πέλλα.

Τα μέτρα

Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο είναι τα εξής (αν και πολλά ισχύουν και για το 3ο επίπεδο):

– Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
– Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
– Αναστολή λειτουργίας μουσείων.
– Αναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
– Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
– Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
– Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων.
– Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
– Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια). (Αυτή η παράγραφος είναι εσφαλμένη στην σελίδα της πολιτείας, γιατί αν αναστέλλεται η λειτουργία και επιτρέπεται μόνον το ντιλίβερι, τότε δεν έχει κανένα νόημα το "μόνο καθημενοι σε τραπέζια" και προκαλεί σύγχυση στον κόσμο. Προφανώς το λάθος οφείλεται στο ότι κάθε κατηγορία δραστηριότητας επαναλαμβάνεται με copy paste  σε όλα τα επίπεδα, 1,2,3, και 4, οπότε "έμεινε" το "μόνο καθήμενοι")
– Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
– Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
– Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
– Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
– Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
– Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
– Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
– Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
– Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
– Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
– Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
– Αναστολή συναθροίσεων.
– Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
– Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
– Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση. (Ούτε αυτό είναι σαφές στην επισημη ιστοσελίδα, θα πρέπει να διευκρινίζεται εικάζουμε σε κάθε lockdown αν τα σχολεία θα κλείνουν ή όχι) και στην περίπτωση της Κοζάνης αποφασίσθηκε τα σχολεία να συνεχίσουν να λειτουργούν)
– Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.