"Πρωτόγνωρο φαινόμενο ο Ιανός - Να εκκενωθούν παράκτια σπίτια"

-

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο» χαρακτήρισε την κακοκαιρία «Ιανός» που πλησιάζει τη χώρα μας και θα την πλήξει με έντονες βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους έως και το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, ο οποίος κάλεσε σε εκκενώσεις σπιτιών που βρίσκονται κοντά σε παραλίες ή είναι υπόγειες. «Αν ο τυφώνας μείνει στην ξηρά για λίγο παραπάνω, θα έχουμε πάρα πολύ βροχή», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Mega. Τόνισε πως χρειάζεται πάρα πολύ καλή προετοιμασία, συμπληρώνοντας πως δεν χρειάζεται πανικός και υπάρχει χρόνος.

Ζήτησε να υπάρξουν πλάνα εκκένωσης για τις παραλίες «γιατί εκεί θα αυξηθεί πολύ η στάθμη». Ο ίδιος επεσήμανε πως η τροχιά του «Ιανού» παραμένει, ακόμη, «γρίφος» και ζήτησε να είμαστε «προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο». Πλην της αύξησης της στάθμης των νερών, αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα, όπως η διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, και ζήτησε να υπάρξουν σενάρια αντιμετώπισης και αυτών των προβλημάτων.

«Ποτέ δεν είμαστε έτοιμοι για όλα, να έχουμε σκεφτεί όλα τα σενάρια», είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο Ζακύνθου, ο οποίος μίλησε στο ίδιο κανάλι, σχετικά με τις προετοιμασίες ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας στο Ιόνιο. «Άνθρωποι που μένουν σε υπόγεια, πεδινές περιοχές να μετακινηθούν. Δεν στέκεσαι. Δεν παίρνεις αυτό το ρίσκο», τόνισε. Παράλληλα, ζήτησε προσοχή και σε περιοχές όπου υπάρχουν λιμνοθάλασσες, όπως η Αμφιλοχία, σημειώνοντας πως «η στάθμη μπορεί να σηκωθεί περισσότερο (σ.σ. απ΄ότι στις παραλίες). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, η στάθμη μπορεί να ανέβει πολύ περισσότερο απ΄ό,τι στα νησιά».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.