"Τούρκικο δάχτυλο" σε βίαια επεισόδια στη Βιέννη βλέπει η Αυστρία

-

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ δήλωσε σε συνέντευξη του στην αυστριακή τηλεόραση πως υποψιάζεται «μία επιρροή από την Τουρκία» στις πρόσφατες συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Βιέννη.

Επιπλέον ανακοίνωσε πως τα επεισόδια θα διερευνηθούν από μία ομάδα που συστάθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία και τις Εγκληματολογικές Υπηρεσίες των ομόσπονδων κρατιδίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε μία «εξαιρετική», όπως είπε, προθυμία χρήσης βίας, κυρίως ανδρών τουρκικής προέλευσης, κατά τις επιθέσεις εναντίον μίας αριστερής κουρδικής διαδήλωσης, κατά την οποία δέχθηκαν επιθέσεις ακόμη και σκυλιά της αστυνομίας.

Προσέθεσε δε, πως εμφανές για την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ήταν το γεγονός ότι υπήρχαν επίσης πρόσωπα τα οποία μαγνητοσκοπούσαν τα γεγονότα με επαγγελματικό εξοπλισμό και τώρα θα πρέπει να διαπιστωθεί ποια ήταν αυτά. Σύμφωνα με τον Καρλ Νέχαμερ, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει εργαλειοποίηση συλλόγων από ένα άλλο κράτος για την πρόκληση αναταραχών.

Συνθήματα των Γκρίζων Λύκων

Οι αναταραχές που είχαν προκληθεί στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με τις επιθέσεις εναντίον διαδηλώσεων Κούρδων στον δέκατο τομέα της Βιέννης, από τουρκικές υπερεθνικιστικές και ακροδεξιές ομάδες που χρησιμοποιούσαν συνθήματα και χειρονομίες που σχετίζονται με την ακραία εθνικιστική οργάνωση των Γκρίζων Λύκων, είχαν προξενήσει ένταση στις σχέσεις Βιέννης και Άγκυρας.

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγόρησε την περασμένη Τρίτη την Τουρκία, ότι «σπέρνει διχόνοια» και εργαλειοποιεί τα περιστατικά για τους δικούς της σκοπούς, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την κατάσταση για να «δημιουργήσει κλίμα» για τα δικά της συμφέροντα, και αυτό συνιστά εκμετάλλευση των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, για τον λόγο αυτό είχε κληθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στη Βιέννη, για να του καταστεί σαφές «ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην επιδίωξη της Τουρκίας να ασκεί επιρροή στους ανθρώπους εδώ στην Αυστρία και να τους εργαλειοποιεί για τις διαφορές της» (σ.σ. προφανώς με τους Κούρδους).

Για "μηδενική ανοχή" μιλά η Αυστρία

Ο καγκελάριος είχε αναφέρει πως ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ να ακολουθήσει μια «πολιτική μηδενικής ανοχής», παρατηρώντας ότι «αυτές οι συγκρούσεις εισάγονται από την Τουρκία», και είχε επίσης διαμηνύσει πως «όποιος έχει ανάγκη για αντιπαραθέσεις στο δρόμο, θα πρέπει να το κάνει στην Τουρκία, αλλά στην Αυστρία δεν υπάρχει θέση για κάτι τέτοιο».

Από την πλευρά της, η Τουρκία είχε ενημερώσει εκπρόσωπο της αυστριακής πρεσβείας στην Άγκυρα ότι «υπάρχουν ανησυχίες για το γεγονός ότι επιτρέπεται σε ομάδες που σχετίζονται με το ΡΚΚ να διοργανώνουν συγκεντρώσεις στη Βιέννη για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες».

Σε συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, του είχε ζητήσει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά, και ταυτόχρονα, είχε καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να μην αποκαλεί τρομοκράτες τους Κούρδους διαδηλωτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει χαρακτηριστικά ότι «το να αποκαλούνται οι διαδηλωτές οπαδοί τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι ένα στυλ το οποίο απορρίπτουμε», ενώ σε ανακοίνωση του το υπουργείο στη Βιέννη υπογράμμιζε πως «το δικαίωμα να πραγματοποιούνται ελεύθερα συγκεντρώσεις και να εκφράζονται απόψεις, συνιστά μεγάλο επίτευγμα της Αυστρίας».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.