Ρεπόρτερ του Spiegel μιλάει με Σύρους που πληρώνονται από τον Ερντογάν για το Καραμπάχ
05/10/2020Σε μία αποκάλυψη βόμβα προχώρησε το γερμανικό περιοδικό Spiegel καθώς σύμφωνα με δημοσίευμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρατολογεί τζιχαντιστές με 1.000 ευρώ το μήνα. Ο ρεπόρτερ μίλησε με πάνω από δύο στρατολογημένους Σύρους “αντιπολιτευόμενους” τον Άσαντ που δεν δηλώνουν τζιχαντιστές αλλά μισθοφόροι που πρέπει να θρέψουν τις οικογένειές τους.
Εργοδότης τους; Με 1.000 ευρω το μήνα, ο Ερντογάν. Οπως λένε στο γερμανικό περιοδικό, στρατολογούνται στη Συρία όπως άλλοτε για τη Λιβύη. Τώρα μεταφέρονται στην νοτια πόλη της Τουρκίας Γκαζιαντέπ (Σελευκιδική Αντιόχεια του Ταύρου) και ακολούθως στην Άγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη, από όπου αεροπορικώς μεταφέρονται στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτή τη στιγμή στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται 1.000 Σύριοι. Σύμφωνα με τον διοικητή τους έχουν σκοτωθεί πάνω από 60 μισθοφόροι.
Το ότι ο ρεπόρτερ μίλησε με άτομα στην περιοχή των μαζών στον Καύκασο, το επιβεβαίωσε και με το στίγμα των κινητών τους τηλεφώνων.
Ο Ιμπραήμ και οι άλλοι
Όπως γράφει ο ρεπόρτερ, για τον πρώτο συνεντευξιαζόμενο, τον Ιμπραήμ «η φωνή του ακούγεται τρεμάμενη, σχεδόν πανικοβλημένη. Ήταν σκυμμένος σε ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τον λένε Ιμπραήμ, και είναι ένας Σύρος 24 ετών.”Μας χτυπούν αλύπητα, έχουμε χάσει πολλούς, τόσο πολλούς που έχασα το μέτρημα. Απλά ελπίζω να βγω από εδώ μέσα ζωντανός και να σηκωθώ φύγω», λέει στο Γερμανό δημοσιογράφο.
Μέχρι πρόσφατα πολεμούσε στην ταξιαρχία του Σουλτάνου Μουράτ, μια ομάδα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), «εναντίον του δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ». Τώρα, ωστόσο, υπηρετεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον τελευταίο σύμμαχο της FSA, σε ένα εντελώς διαφορετικό μέτωπο: στη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Εφαρμόζει συνταγή Λιβύης
«Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει παρέμβει ακόμη ενεργά στη σύγκρουση στον Καύκασο. Ωστόσο, η έρευνα του SPIEGEL δείχνει τώρα ότι η Τουρκία έχει στείλει τουλάχιστον 1.000 συριακούς μισθοφόρους και αεροσκάφη στην περιοχή. Αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι πολεμούσαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για λογαριασμό της Άγκυρας και αυτό επιβεβαιώθηκε από το γεωεντοπισμό των κινητών τους. Ο Ερντογάν είχε ήδη καταφέρει να μετατρέψει τον πόλεμο στη Λιβύη υπέρ των συμμάχων του στις αρχές του καλοκαιριού, αναπτύσσοντας αρκετές χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία. Τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος έχει γίνει ουσιαστικά ο παρασκηνιακός και αληθινός ηγέτης της Λιβύης χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξει καν τουρκικά στρατεύματα σε μεγάλη κλίμακα πλέον. Και τώρα δοκιμάζει την επιτυχημένη συνταγή του και στον Καύκασο», γράφει το Σπίγκελ.
Στρατολογεί και στους καταυλισμούς προσφύγων
Ο Χαμίντ, διοικητής της Ταξιαρχίας Hamza, μια άλλη υποομάδα της FSA, λέει ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τώρα έχει στείλει δώδεκα άνδρες του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Μερικοί από τους μαχητές στρατολογούνται στα στρατόπεδα προσφύγων στη βόρεια Συρία. Οι περισσότεροι -γράφει το Σπίγκελ- μεταφέρονται στην τουρκική πόλη Gaziantep και από εκεί με αεροπλάνο στο Αζερμπαϊτζάν μέσω Άγκυρας ή Κωνσταντινούπολης. Αυτές τις μέρες ξεκινάει κάθε μέρα και νέα ομάδα.
Ο Ιμπραήμ,δήλωσε στο SPIEGEL ότι πολλοί από τους συντρόφους του αρνήθηκαν να πάνε στον πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επειδή πήραν το μάθημά τους από τη Λιβύη. Εκεί άλλα τους έλεγαν και άλλα διαπίστωσαν. Σκοτώθηκαν πολλοί περισσότεροι από όσο τους έταζαν όταν τους έστελναν εκεί για “εύκολες μάχες”.
«Εγώ δέχτηκα γιατί δεν έχω τρόπο να ταΐσω γυναίκα και τρία παιδιά. Ζουν σε στρατόπεδο προσφύγων στα βόρεια σύνορα της Συρίας. Εξαρτώνται από εμένα», λέει ο Ιμπραήμ. Η Τουρκία του δίνει 1.000 δολάρια το μήνα για να πολεμάει στον Καύκασο.
Τώρα ο Ιμπραήμ αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή όμως, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ειναι στα μετόπισθεν, όπως λέει. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ, τουλάχιστον 60 Σύριοι σκοτώθηκαν στη μάχη. Παρά τα χρήματα που χρειάζεται, ο Ιμπραήμ λυπάται που δέχτηκε τη δουλειά. “Δεν ξέρω τι κάνω εδώ πέρα”, λέει.