Ρόμπερτ Μακέιμπ, ένας πρέσβης της ελληνικής ομορφιάς πολιτογραφήθηκε τιμητικά Ελληνας
25/02/2020Πολιτογραφήθηκε τιμητικά Ελληνας, ο Αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ, για την προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών προς την πατρίδα μας.
Οι φωτογραφίες του Μακέιμπ κοσμούν και το προξενείο μας στη Βοστώνη.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό, καθώς εξεδόθη σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και έγινε η ορκωμοσία σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης με όλη την οικογένεια του φωτογράφου παρούσα. Αξίζει, όμως, να αναφερθεί ότι για να προχωρήσει επιτυχώς το ζήτημα αυτό, το παρακολούθησε στενά ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε προσωπική μέριμνα για την ταχεία ολοκλήρωση της υπόθεσης.
Δεν υπάρχει λάτρης της φωτογραφίας στην Ελλάδα που να μη γνωρίζει τη δουλειά του Ρόμπερτ Μακέιμπ, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του 1950 όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Ηδη, από το παρθενικό του ταξίδι ερωτεύθηκε τη χώρα μας και άρχισε να αποτυπώνει με τον φακό του τα νησιά, την ενδοχώρα, τα αρχαιολογικά μνημεία, τα τοπία, τους ανθρώπους. Μιλάμε βέβαια για μια εποχή όπου η πατρίδα είχε εκείνη την παρθένα και ανέγγιχτη από τον τουρισμό φύση, η φιλοξενία δεν είχε χάσει την αγνότητά της και οι άνθρωποι ειδικά σε απομονωμένα μέρη ζούσαν όπως οι μακρινοί πρόγονοί τους.
Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί το βιβλίο για τη Σαντορίνη πριν από τον σεισμό.
Ο Μακέιμπ έκτοτε έγινε ένας πρέσβης της ελληνικής ομορφιάς. Μέσα από εκθέσεις, εκδόσεις έδειξε σε ολόκληρη την οικουμένη τι δόνησε την καρδιά του και τον οδήγησε να αγαπήσει την Ελλάδα με τόσο πάθος. Ο έρωτας αυτός συμπληρώθηκε με τον γάμο του με την Ελληνίδα Ντίνα Φιλιππαίου, παντοτινή συνοδοιπόρο στη ζωή και στην τέχνη του. Παράλληλα, υποστήριξε με αφοσίωση πολλούς εκπαιδευτικούς θεσμούς ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος όπως το Κολλέγιο Αθηνών, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Η οικογένεια του Μακέιμπ έχει μάλιστα αγοράσει και αποκαταστήσει κτίριο στο Beacon Hill στη Βοστώνη.
Είναι η οικία ενός εκ των μεγαλύτερων Αμερικανών φιλελλήνων, του Samuel Gridley Howe, ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των επαναστατημένων συμπατριωτών μας. Διακριτικά, χαμηλόφωνα, αλλά πάντα ουσιαστικά, ο Μακέιμπ βρέθηκε στο πλευρό μας, σε κάθε περίσταση που τον χρειαστήκαμε αλλά και με δικές του πρωτοβουλίες.
Με τον φακό του ο Μακέιμπ κατέγραψε μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια.
Μία από αυτές ήταν όταν δώρισε 35 από τις φωτογραφίες του που κυριολεκτικά μεταμόρφωσαν το προξενείο της Βοστώνης πριν από λίγο καιρό. Το σπουδαιότερο πράγμα που έκανε ο φωτογράφος είναι ότι μας χάρισε τη δική του ματιά πάνω στην Ελλάδα, το βλέμμα ενός ανθρώπου που έσκυψε με σεβασμό και θαυμασμό πάνω από τα αρχαιολογικά μας μνημεία όπως η Επίδαυρος και η Ακρόπολη πριν από την αποκατάστασή τους αλλά και πάνω από ταπεινά πράγματα: ξερολιθιές, ψαροκάικα, μπαρμπέρικα, ταβέρνες. Είναι ένας θηρευτής εικόνων εκείνης της περιόδου, από την οποία κοντεύουν να σβήσουν τα ίχνη.
Στα τελευταία του εγχειρήματα είναι η ωραιότατη έκδοση για το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων στη Ζάκυνθο, το οποίο πρόσφατα χτυπήθηκε από τον σεισμό, ένα βιβλίο για τη Μύκονο και ένα ακόμα για τη Σαντορίνη πριν από τον σεισμό, το οποίο μόλις τυπώθηκε και πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και στην Αμερική σε λίγες εβδομάδες. Αξίζει λοιπόν να του πούμε: Χαίρε συμπατριώτη.