Ρωσία: Προβοκάτσια το ότι στηρίζουμε Τουρκία – Η Κύπρος είχε ενημερωθεί

-

Σε ηχηρή διάψευση ότι στηρίζει τις παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε το Κρεμλίνο. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Κύπρος είχε ενημερωθεί για τις ρωσικές ασκήσεις και ότι απλώς η Τουρκία τις εκμεταλλεύθηκε για  να εκδώσει δικές της NAVTEX.

Oσον αφορά το γενικότερο θέμα της φερομένης στήριξης προς την Τουρκία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προβικατόρικους τους ισχυρισμούς ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται σε ρωσική υποστήριξη.

«Τέτοιους συλλογισμούς δεν μπορώ να τους χαρακτηρίσω, παρά μόνο ως προβοκάτσια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Ζαχάροβα προσέθεσε πως η Μόσχα δεν αναζητεί οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες και συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «ισχύει ακόμα περισσότερο για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα «υποστηρίζει την επίλυση οποιωνδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».

Η ίδια σημείωσε με νόημα ότι «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό ή πολιτικό μπλοκ», υπονοώντας ότι Τουρκία, Γαλλία και Ελλάδα είναι όλες μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος για τις NAVTEX - Η Ρωσία πάντα μας απευθύνεται

Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε εάν οι δηλώσεις της αφορούν στις NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι θα λάβουν χώρα οι ασκήσεις. Όπως διευκρινίσθηκε εξάλλου από τις κυπριακές αρχές, NAVTEX εξέδωσε και η Κύπρος που γνώριζε για τις ρωσικές ασκήσεις.

Δηλώσεις για το θέμα της έκδοσης νέων navtex από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Κούσιος.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούσιος προσθέτοντας ότι είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex.

«Όμως», είπε, «έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε ερώτηση είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε «όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.