Ρωσία: Το εμβόλιό μας είναι δεκαπλάσια ισχυρότερο από τη φυσική ανοσία

-

«Το Sputnik-V εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης στους εμβολιασθέντες από τον κορονοϊό και φθάνει περίπου σε 8πλάσια έως και δεκαπλάσια ισχυρότερη ανάπτυξη αντισωμάτων σε σύγκριση με όσους επανανόσησαν», δήλωσε ο Ντενις Λογκούνοφ, υποδιευθυντής του επιδημιολογικού Κέντρου Γκαμαλέι που παρασκεύασε το προαναφερόμενο εμβόλιο.

Η δήλωση αυτή έγινε προς απάντηση ερωτήματος δημοσιογράφου αν τα εμβόλια είναι πραγματικά χρήσιμα, με δεδομένο ότι κάποιοι ασθενείς που ανέρρωσαν από τον ιό ξανανόσησαν αργότερα και άρα η φυσική ανοσία που απέκτησαν δεν διήρκεσε. Ο Λογκούνοφ είπε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο σε ισχύ και διάρκεια από την ανοσία που αναπτύσσεται με φυσικό τρόπο όταν κάποιος ασθενείς από έναν ιό.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το Sputnik-V, είπε επίσης ότι η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik-V χρειάζεται κυρίως για να ερευνηθεί η επιδημιολογική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, μια που η ασφάλειά του μέχρι στιγμής φαίνεται πολύ καλή –δεν διαπιστώθηκαν δηλαδή σοβαρές παρενέργειες.

Απαντώντας σε ερώτημα για την ασφάλεια του εμβολίου, με αφορμή την διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης λόγω μιας παρενέργειας, είπε:

«Για το δικό μας εμβόλιο η τρίτη φάση κλινικών δοκιμών σε περίπου 40.000 εθελοντές χρειάζεται πρωτίστως για να ερευνηθεί η επιδημιολογική αποτελεσματικότητα, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, να διαπιστωθεί δηλαδή πόσο προφυλάσσει από τον ιό. Ωστόσο όπως είναι φυσικό, θα μελετηθεί παράλληλα και η ασφάλεια και η ανοσογονικότητα, αν και η δομή του δικού μας εμβολίου έχει αποδειχθεί ασφαλής απ όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Λογκούνοφ, χωρίς να σχολιάσει το βρετανοσουηδικό εμβόλιο.

Σε άλλο ερώτημα απάντησε ότι θα χορηγηθεί και εικονικό σκεύασμα, σε μεγάλο αριθμό εθελοντών, σε διπλή τυφλή μελέτη (όπου δεν θα γνωρίζουν δηλαδή ούτε οι γιατροί ούτε οι ασθενείς ποιοι πήραν το εμβόλιο και ποιοι πήραν το πλασέμπο μέχρις ότου η έρευνα να ολοκληρωθεί).

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.