Ρώσοι: Αν ήταν Νοβιτσόκ, ο Ναβάλνι θα ήταν νεκρός

-

Το βρετανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο και τους εξέθεσε τις ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης για την διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε.

Ο Ναβάλνι από χτες είναι καλύτερα και διακόπηκε το τεχνητό κώμα, οπότε έχει πλέον επαφή με το περιβάλλον του -είχε τεθεί σε τεχνητό κώμα για να αναρρώσει επιτυχέστερα.

Εξακολουθεί σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς που τον κουράρουν στο Βερολίνο, να λαμβάνει αγωγή για δηλητηρίαση.

«Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δηλώσει βαθιά ανησυχία για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα έπρεπε να διεξάγει μία «έρευνα πλήρη και με διαφάνεια».

Η ρωσική πρεσβεία δεν εξέδωσε ανακοίνωση επ΄αυτού, ωστόσο, ο Λεονίντ Ρινκ, επιστήμονας με άμεση συμμετοχή στην ανάπτυξη της ουσίας Νοβιτσόκ, από την οποία φέρεται να δηλητηριάστηκε ο Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα σε ρωσικά μέσα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος να δηλητηριάστηκε από τον εν λόγω νευροτοξικό παράγοντα.

«Αποκλείω τη δηλητηρίασή του με Νοβιτσόκ, επειδή δεν υπήρξαν εξαρχής συμπτώματα που να συνάδουν με αυτή την ουσία. Αλλά ακόμα κι αν χρησιμοποιήθηκε δόση 400 φορές μικρότερη από τη θανατηφόρα, θα έβγαινε από κώμα, αλλά θα μπορούσε να παρατηρηθεί συστολή του ματιού του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν τέτοια συμπτώματα, τον είδαμε κι εμείς στο νοσοκομειο της Σιβηρίας» είπε ο κ. Ρινκ.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το Νοβιτσόκ αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τα πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης και επιφέρει σε ποσοστό 100% τον θάνατο ή βαρύτατα και πάντως διαφορετικά συμπτώματα.

«Άρα αυτό δεν είναι το Νοβιτσόκ», είπε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.