Ρώσοι: Η Τουρκία δοκίμασε εναντίον αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής το ρωσικό σύστημα

-

Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει δοκιμές των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, που διαθέτει, «με εντυπωσιακά αποτελέσματα στον εντοπισμό και το "λοκάρισμα" αεροσκαφών αμερικανικής παραγωγής», σύμφωνα με τον απόστρατο Μιχαήλ Χονταρενόκ, πρώην διοικητή αντιαεροπορικών μονάδων και ανώτατο αξιωματικό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου.

Το σχετικό άρθρο στο gazetta.ru γράφτηκε για πολλούς λόγους, αλλά τυπικά ήταν αφιέρωμα στις δυνατότητες του ρωσικου αντιεροπορικού συστήματος. Σύμφωνα με το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο τουρκικά F-16, ένα F-4 και ένα ελικόπτερο (όλα αμερικανικής κατασκευής), τα οποία τέσταραν τα συστήματα ραντάρ των S-400, καθώς και το υπερυψωμένο ραντάρ 96L6E, το οποίο λειτουργεί με ειδική κεραία ύψους 24 μέτρων.

Μάλιστα τα τέσσερα "αμερικανικά" αεροσκάφη που πιλοτάριζαν Τούρκοι "επιτίθεντο" επί 8 ώρες στο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, ενίοτε και ταυτοχρόνως και μάλιστα από τις «κρυφές γωνίες» του και προσέγγιζαν με διαφορετικές ταχύτητες και από διαφορετικά υψόμετρα.

Κάθε «εισβολή» στο πεδίο κατέληγε επιτυχώς (κατά το δημοσίευμα) στην επιτυχή εκτόξευση αντιαεροπορικού πυραύλου -σε προσομοίωση, όπως είθισται σε αυτές τις ασκήσεις. Ο Ρώσος πρώην στρατιωτικός και νυν αμυντικός εμπειρογνώμονας εκτιμά ότι το S-400 αποδείχθηκε ανθεκτικό και στην πιο σκληρή δοκιμασία, όταν τα τουρκικά αεροσκάφη πετούσαν περιμετρικά των συστημάτων κατά τη φορά περιστροφής των ραντάρ και με αντίστοιχη ταχύτητα, μειώνοντας έτσι την ταχύτητα καταγραφής τους στις οθόνες ραδιοηλεκτρονικού εντοπισμού τους σχεδόν στο μηδέν. Τα ρωσικά ραντάρ ακόμη και υπ’ αυτήν την ακραία συνθήκη, κατόρθωσαν να αποδώσουν, σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα, που επικαλείται τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των τουρκικών δοκιμών.

Το ρεπορτάζ παρουσιάζεται  -όπως λένε οι συντάκτες- επειδή οι Βρετανοί δημοσίευσαν στο έντυπο «The National Interest» ότι η βρετανική αεροπορία έχει κατορθώσει να εντοπίσει «τρύπες» στην ασπίδα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Οι Ρώσοι προσθέτουν ότι οι Βρετανοί έβγαλαν εσφαλμένα συμπεράσματα απο τις κατασκοπευτικές τους πτήσεις στα ρωσικά σύνορα. Τα αεροσκάφη τους εντοπίστηκαν αλλά οι αναχαιτίσεις και οι καταρρίψεις  ενεργοποιούνται μόνον όταν υπάρξει πραγματική παραβίαση του ρωσικού εναέριου χώρου και όχι απλή προσέγγισή του, όπως έκαναν τα βρετανικά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.