Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική

-
Σαμαράς: Δεν υπάρχουν

«Σήμερα θα πρέπει να τα πούμε όλα και αυτό που συνοψίζεται στις επτά λέξεις: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Δεν είναι σύνθημα των δήθεν εθνικιστών, είναι η αλήθεια» είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του που κράτησε περίπου 50 λεπτά ο πρώην πρωθυπουργός Ανώνης Σαμαράς.

Επανέλαβε μάλιστα πολλές φορές αυτήν την φράση στην διάρκεια της ομιλίας του, στην οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς την πιο σκοπιανή και από τους Σκοπιανούς.

«Δεν έχω καμία αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αρκεί να αφήσουν απέξω τον αλυτρωτισμό τους. Με την συμφωνία των Πρεσπών εμείς νομιμοποιούμε αυτό τον αλυτρωτισμό. Τώρα κλονίζεται η σταθερότητα στις σχέσεις μας γιατί εμείς αναγνωρίζουμε τον αλυτρωτισμό τους σε βάρος μας" είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

"Εγώ υποστήριζα πάντα αυτό που αποφάσισε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών του 1992. Υπήρξαν κι άλλες απόψεις αργότερα, αλλά όλοι συμφωνούσαμε σε ένα πράγμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και κανένας μέχρι σήμερα δεν δέχτηκε ούτε διανοήθηκε να αναγνωρίσει εθνότητα και γλώσσα γιατί απλούστατα αυτά είναι που νομιμοποιούν τον αλυτρωτισμό τους. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν λύνει το πρόβλημα δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο. Αυτή η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει μια επαίσχυντη συμφωνία που δεν είχε δεχθεί κανείς άλλος έχει γίνει πιο σκοπιανή από Σκοπιανούς».

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε και στην κριτική που του ασκείται ότι χρησιμοποίησε το μακεδονικό για την πολιτική του καριέρα. "Λένε ότι έκανα καριέρα με το μακεδονικό, είμαι 41 χρόνια βουλευτής, πάντα με την ψήφο του ελληνικού λαού, και όταν χρειάστηκε εγώ πήγα και σπίτι μου για όσο χρειάστηκε και δεν το διαπραγματεύτηκα και επέστρεψα πάλι με την ψήφο του ελληνικού λαού και μένω σταθερός στις απόψεις μου" είπε και πρόσθεσε:

"Με λένε Μακεδονομάχο κι εμένα και όλους τους άλλους που αντιστεκόμαστε σε αυτό το σημερινό ξεπούλημα. Το θεωρώ πολύ υπερβολικό να μας συγκρίνετε με ανθρώπους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Θεωρώ τιμή μου να μου απευθύνουν αυτή τη «μομφή» και μάλιστα αυτοί που πριν από λίγα χρόνια πήγαινα στα Σκόπια και διαδήλωναν και χόρευαν μαζί με τον Γκρουέφσκι".

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να διασπάσει την ΝΔ και τώρα προσπαθεί να διασπάσει την κεντροαριστερά, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του ότι οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεσμευτούν από το κομμάτι της συμφωνίας που προβλέπει ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ χωρίς όρους. Η αποστροφή αφορούσε προφανώς τον πρόεδρο της ΝΔ και τους δικούς του χειρισμούς σε ότι αφορά το μπλοκάρισμα της διαδικασίας.

«Οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να αποδεσμευθούν από αυτό το κομμάτι. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι απαραίτητο" είπε και τόνισε στην συνέχεια: "Πήγατε να διασπάσετε τη ΝΔ και δεν σας βγήκε. Πάτε τώρα να κυριαρχήσετε στην κεντροαριστερά. Με ποιους; Με τον Δανέλλη, τον Μπίστη και τον Ραγκούση, βγάζοντας όλους εμάς τους υπόλοιπους εθνικιστές και ακροδεξιούς».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.