Σχοινάς: Απαράδεκτο να μην έχουμε ακόμη κοινή μεταναστευτική πολιτική

-

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, πού επισκέφθηκε σήμερα τη Λέσβο, δήλωσε πως  «η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη πόσο πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, και όμως η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να δώσει τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη-μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για λογαριασμό όλων των υπολοίπων.

«Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης της Κομισιόν να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές και να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί από χθες. Η άμεση, απόλυτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, η σίτιση και η δημόσια τάξη σε όλο το νησί» επισήμανε  ο κ. Σχοινάς και έσπευσε να συγχαρεί τις ελληνικές αρχές, την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα γιατί χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν έχουμε θύματα.

«Σήμερα θα έρθει ένα μεγάλο πλοίο που θα στεγάσει με χρηματοδότηση της ΕΕ γύρω στους 1.600 ανθρώπους. Δουλεύουμε λοιπόν σε όλα τα μέτωπα για την άμεση ανταπόκριση. Οι 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έφυγαν τα ξημερώματα είναι μια πρώτη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης και ελπίζω ότι θα είναι εφικτή και η μετεγκατάστασή τους και σε άλλες χώρες πέρα από την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες», είπε.

Σχετικά έκαναν δηλώσεις και η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, που είπαν απόψε ότι θα δεχτούν μεγάλο αριθμό από τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε συγκεκριμένα το εξής:

«Γαλλία και Γερμανία θα ανταποκριθούμε άμεσα όσον αφορά στους ασυνόδευτους ανηλίκους και ελπίζω να το κάνουν και άλλοι εταίροι μας».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.