Σε αχαρτογράφητα νερά το Βέλγιο... Στον αέρα η κυβέρνηση

-

Σε μια πρωτόγνωρη κυβερνητική κρίση έχει εισέλθει το Βέλγιο μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος N-VA (Φλαμανδοί εθνικιστές) και την παραίτηση των υπουργών του, εξαιτίας των διαφωνιών τους με τα αλλά κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αυτή που πάντως δεν αποτέλεσε ‘κεραυνό εν αιθρία', καθώς το N-VA είχε προειδοποιήσει ότι θα αποχωρούσε, αν ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έδινε το ‘πράσινο φως' για την έγκριση της παγκόσμιας συμφωνίας για το μεταναστευτικό, επισφραγίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το Σάββατο το πρωί. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απωλέσει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά παραμένει παρά ταύτα στη θέση της.

Εκτιμά ότι μπορεί να συνεχίσει την πορεία της για 5-6 μήνες (μέχρι δηλ. τις προσεχείς εκλογές) ως κυβέρνηση μειοψηφίας στηριζόμενη σε «ψήφους ανοχής», κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του Βελγίου. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο σκεπτικισμό στον φλαμανδικό (ολλανδόφωνο) Τύπο, ο οποίος διερωτάται αν και κατά πόσον η σημερινή κυβέρνηση Mισέλ, που δεν εκπροσωπεί παρά μόλις το 1/3 της ομοσπονδιακής Βουλής, (κατέχοντας για την ακρίβεια 52 έδρες έναντι 98 της αντιπολίτευσης), διαθέτει πλέον την απαιτούμενη λαϊκή νομιμοποίηση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.