Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα... Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

-

Σε απεργιακούς ρυθμούς βρίσκεται σήμερα όλη η χώρα, με την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα να αντιτίθενται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντιδρούν στις διατάξεις του προωθούμενου νομοθετήματος, το οποίο επιφέρει αλλαγές τόσο στον συνδικαλισμό, όσο και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ παράλληλα, είναι προγραμματισμένο για τις 10:30 στα Προπύλαια. Αντίστοιχες δράσεις έχουν δρομολογηθεί τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Γιατί αντιδρά η ΑΔΕΔΥ

Casus belli για την ΑΔΕΔΥ αποτελούν οι αλλαγές που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο σε μία σειρά εργασιακών ζητημάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, πρόκειται για «αντεργατικές παρεμβάσεις», οι οποίες αφορούν:

-Τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων
-Την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία
-Την υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

«Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των συμβάσεων εργασίας», υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ.

Ποιοι απεργούν

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γεγονός το οποίο αναμένεται να «παραλύσει» τη χώρα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν:

-Εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς
-Τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας
-Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές
-Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγεία και Κέντρα Πρόνοιας
-Τραπεζοϋπάλληλοι
-Εργαζόμενοι στους δήμους και τις περιφέρειες

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

-Ακινητοποιημένα θα είναι όλο το 24ωρο o ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (γραμμής 1, Πειραιάς-Κηφισιά), λεωφορεία και τρόλεϊ.
-Το μετρό (γραμμές 2 και 3) θα λειτουργήσουν από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ.
-Το τραμ θα λειτουργεί από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ.
-Κανονικά θα εκτελούνται όλα τα δρομολόγια τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο προαστιακός.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης έως στις 6:00 το πρωί της Τετάρτης, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ. Λόγω της 24ωρης απεργίας θα υπολειτουργούν τράπεζες, σχολεία, ΔΕΚΟ και Δημόσια Νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι τρένα και προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.