Σε εξέλιξη η δεύτερη περιπολία Ρώσων και Τούρκων ανατολικά του Κομπάνι

-
126

Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες με τεθωρακισμένα οχήματα ξεκίνησαν σήμερα τη δεύτερη κοινή τους περιπολία στη βόρεια Συρία, κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βάση της συμφωνίας για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τη μεθόριο Συρίας-Τουρκίας.

Βάσει συμφωνίας Μόσχας-Άγκυρας, η οποία ακολούθησε την τουρκική επίθεση της 9ης Οκτωβρίου και την εισβολή στη Συρία, Ρωσία και Τουρκία δημιούργησαν μία ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων νότια των τούρκικων συνόρων από την οποία αποχώρησαν οι Κούρδοι μαχητές.

Η σημερινή περιπολία ξεκίνησε περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Κομπάνι, μια συριακή πόλη κοντά στη μεθόριο με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η YPG απώθησε το 2014-15 επίθεση του Ισλαμικού Κράτους για την κατάληψή της, σε μία από τις σφοδρότερες μάχες του συριακού πολέμου. Τα τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν μέσω ενός κενού στον μεθοριακό τοίχο στη συριακή πλευρά και κατευθύνθηκαν ανατολικά. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επεσήμαναν ότι η περιπολία θα καλύψει μια απόσταση 72 χιλιομέτρων σε βάθος πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται Τούρκοι και Ρώσοι στρατιώτες να συναντώνται στα σύνορα και να εξετάζουν χάρτες πριν ξεκινήσουν την περιπολία τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σημειώνεται ότι η ρωσική στρατονομία έφτασε στο Κομπάνι στις 23 Οκτωβρίου  και ότι η πρώτη περιπολία τουρκικών και ρωσικών στρατευμάτων έγινε την περασμένη Παρασκευή γύρω από τη συριακή πόλη Νταρμπασίγια.