Σενάριο αναβολής της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ

-

Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο αναβολής της πρόωρης εξόφλησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Αθήνα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Αθήνα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο εκδόσεις ομολόγων έως τα τέλη του έτους, ενώ ενδέχεται να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και να καλύψει πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης λόγω κορονοϊού, δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επικαλείται το Reuters.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Αθήνα ματαιώνει τα σχέδια για λιγότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φέτος.

«Ο σχεδιασμός μας αφορά σε τουλάχιστον δύο ομολογιακές εκδόσεις έως τα τέλη του έτους για να αντλήσουμε περίπου τέσσερα δισ. ευρώ», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως τόνισε, η πρώτη έκδοση μπορεί να λάβει χώρα τους επόμενους μήνες, εντός του καλοκαιριού.

Πρόσθεσε επίσης ότι ίσως αναβληθούν τα σχέδια πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη κάποια οριστική απόφαση.

Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ μέσω 15ετών και 7ετών ομολόγων εντός του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα δρομολογούσε δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους στο ΔΝΤ. Πρόκειται για χρέος ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να αποπληρωθεί κανονικά μέσα στο 2021.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα ποσό 2,7 δισ. ευρώ, το οποίο αφορούσε το χρέος στο Ταμείο για το 2020.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.