Σφοδρή επίθεση Κωσταράκου σε Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΝ, Καμμένο

-

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε μέσω facebook ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος εναντίον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΝ Νίκου Τσούνη αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο στρατηγός Κωσταράκος υπηρέτησε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο διάστημα 2011-15 και μετά την αποστράτευσή του ανέλαβε την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία και διατηρεί.

"Τώρα που τελείωσαν οι ανταλλαγές σχολίων, αντιπαραθέσεων και συμβουλών, σε σχέση με την προηγούμενη ανάρτηση μου, νομίζω ότι οφείλω και δικαιούμαι να απαντήσω στο βασικό ερώτημα, γιατί ξεκίνησε όλη αυτή η αντιπαράθεση", αναφέρει ο στρατηγός.

"Η προηγούμενη ανάρτησή μου για την μείωση της προστασίας μου, ουσιαστικά αφορούσε στην υποστήριξη και προστασία δυο χαμηλόβαθμων στελεχών που πληρώνουν με τον πρόωρο επαναπατρισμό τους την εμμονή του Α/ΓΕΕΘΑ προς το πρόσωπό μου, με την ανοχή του Α/ΓΕΝ. Η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ μπορούν να έχουν με εμένα οποιαδήποτε διαφορά απόψεων, πίκρα ή αντίθεση, προερχόμενη από το παρελθόν ή καινούργια. Με τους Υπαξιωματικούς τους, δεν θα έπρεπε να έχουν τίποτα.

"Ο επαναπατρισμός τους που με οδήγησε στην ανάρτησή μου, αποτελεί την κατάληξη μίας κατάστασης η οποία διαρκεί τους τελευταίους 15 μήνες. Κατά το διάστημα αυτό έχουμε ανταλλάξει με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΕΔ μεγάλο αριθμό αναφορών, επιστολών, εγγράφων και τηλεφωνημάτων, δίχως αποτέλεσμα, δυστυχώς.

"Επί 15 μήνες η ηγεσία των ΕΔ (πλην του Κυρίου Βίτσα, ο οποίος ήταν πάντα άψογος απέναντι μου) επιδιώκει να απαξιώσει και να δυσκολέψει την αποστολή μου, αποφασίζοντας με ανυπόστατες αιτιολογίες τον επαναπατρισμό έντεκα(11) αρχικά και στη συνέχεια πέντε(5) στελεχών (τέσσερα(4) στελέχη επιπλέον έφυγαν στο μεσοδιάστημα εθελοντικά, για προσωπικούς λόγους). Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με δεδομένη την επερχόμενη λήξη της θητείας μου, οι υπόψη ενέργειες έχουν ενταθεί.

"Όλα άρχισαν τον Μάρτιο του 2017, όταν προσπάθησα να προειδοποιήσω για την χωρίς ¨λόγο¨ και ¨σκοπό¨ προκλητική και επιθετική συμπεριφορά των αρμοδίων πολιτικών στο διεθνή χώρο (ο σκοπός αποτελεί πάντοτε την πρώτη και κυριότερη αρχή της οποιασδήποτε ένοπλης ή μη εμπλοκής),γιατί αυτή εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους για την χώρα.

"Πιθανόν στην Ελλάδα δεν το καταλάβαιναν. Νόμιζαν ότι ήταν απλώς εθνικά υπερήφανες δηλώσεις. Είναι όμως γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα θέματα αυτά,οτι επιθετικές δηλώσεις από ανώτατους πολιτικούς (και στρατιωτικούς) παράγοντες μιας χώρας επηρεάζουν τους ενδείκτες προειδοποίησης των γειτονικών χωρών και τις οδηγούν αυτόματα στην έναρξη σχεδίασης άμυνας και αντίδρασης.

'Είναι το λεγόμενο build up (όρθωση) της απειλής που επηρεάζει άμεσα την συνολική εκτίμηση και τη ενδεχόμενη σχεδίαση αντίδρασης για τις απειλές που θεωρεί ότι έχει η κάθε χώρα. Όλα αρχίζουν απ αυτό. Αυτό θέλαμε; Με βάση αυτές τις θέσεις, αισθανόμουν ότι κάποιοι θα ενέπλεκαν τη χώρα σε περιπέτειες για ψηφοθηρικούς λόγους. Η στρατιωτική ηγεσία αγνοούσε, αδιαφορούσε η αδυνατούσε να σταματήσει την επιδείνωση.

'Την ίδια εποχή έγιναν κρίσεις στην ανώτατη ηγεσία όπου, μεταξύ των άλλων, κάποιοι συνετοί αποστρατεύτηκαν. Η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου. Ευτυχώς όμως τελικά, η ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας κατάλαβε έγκαιρα το τι συνέβαινε, παρενέβη άμεσα και τα δυσάρεστα αποφεύχθηκαν.

"Έκτοτε όμως ξεκίνησε μία προσπάθεια εκδίκησής μου, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκεται η υπονόμευση της προσωπικής μου ασφάλειας και της λειτουργίας του Γραφείου μου, στοχοποιώντας το προσωπικό μου και πλήττοντας χαμηλόβαθμα στελέχη επειδή υπηρετούν μαζί μου. Είναι μία αδικία η οποία πρέπει να στηλιτευτεί και η οποία θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί.

"Για μένα στη περίπτωση μας εδώ, οι Ναύαρχοι-Αρχηγοί προκαλούν και ανέχονται την αδικία κυνηγώντας αθώους. Και κατά τη γνώμη κάποιων πρέπει εγώ να τους στηρίξω και να τους καλύψω. Γιατί; ¨Ομερτά¨ μεταξύ των πρώην και τωρινών μελών της στρατιωτικής ηγεσίας σε θέματα αρχών; Όταν κυνηγάνε άδικα τους υπαξιωματικούς τους επειδή δεν μπορούν χτυπήσουν εμένα, εγώ είμαι ηθικά υποχρεωμένος να υπερασπιστώ ανοικτά τους υπαξιωματικούς μου κι ας με βρίζουν ή με κατηγορούν όσοι θέλουν.

'Στέκομαι δίπλα στους άνδρες μου, όσοι κι αν είναι, με οποιοδήποτε κόστος. Και πολεμάω μαζί τους μέχρι τη δικαίωσή τους. Γιατί πρέπει να καλύψουμε αδικίες και να δείξουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που δεν την αξίζουν;

"Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν αναγκαίο αν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ασκούσε την εξουσία που της έχει εκχωρήσει η Κυβέρνηση και προστάτευε όσους πλήττονται από άδικες ενέργειες της στρατιωτικής ηγεσίας. Έχει και τη διοίκηση και τον πολιτικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ήθελε να πάρει θέση. Δεν έχει όμως την επιλογή να μείνει αμέτοχη.

"Η ευθύνη των μεταθέσεων των Υπξκων έχει εκχωρηθεί στον εκάστοτε ΑΝΥΕΘΑ. Κάποιος δεν οφείλει να παρέμβει και να προστατεύσει τους Υπξκούς; Ποιός οφείλει να επέμβει όταν οι Αρχηγοί παρεκτρέπονται; Δεν είναι θέμα αριθμού ατόμων, δεν είναι θέμα υπολειπόμενων μηνών, δεν είναι καν θέμα λειτουργίας του Γραφείου μου, είναι για εμένα θέμα αρχής, χρηστής διοίκησης και ηγεσίας. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά για την πολιτική ηγεσία να αποκαταστήσει την αδικία.

"Τελικά πραγματικά απορώ με τις αντιδράσεις κάποιων στρατιωτικών φίλων μου. Όλοι θέλαμε, όταν ήμασταν μικροί, να μας προστατεύσει ένας ανώτερος όταν υφιστάμεθα άδικη μεταχείριση από άλλους μεγαλύτερους ή από το ίδιο μας το σύστημα. Αυτό κάνω εγώ τώρα. Προς τι η απορία και η αντίθεση;

ΥΓ 1 Στρατηγό Γράψα: Τα σέβη μου Κύριε Αρχηγέ. Προφανώς διαφωνούμε αλλά σας σέβομαι απεριόριστα. Σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας όλα τα χρόνια που ήμουνα υπό τις διαταγές σας και για τις υπηρεσίες σας στη πατρίδα. Έχετε τον απεριόριστο σεβασμό μου. Να είστε καλά.

Στρατηγό εα Φράγκο, Στρατηγό εα Ζιαζιά, Αντιπτέραρχο εα Παπανικολάου, Ανχη εα Παπαναστάση: Καλημέρα σας.

Κύριο Φενέκο: Νόμιζα ότι δεν είστε υπαρκτό πρόσωπο. Θεώρησα ότι ήταν ένα κάποιο συγγραφικό ψευδώνυμο του κ. Καρβουνόπουλου. Μου είπαν ότι είστε απόστρατος ναύαρχος. Δεν σας έχω συναντήσει ποτέ τα τελευταία επτά χρόνια και χαίρομαι που ασχολείστε από το σπίτι σας, με τόσες λεπτομέρειες, για τα τεκταινόμενα στο ΓΕΕΘΑ και στην Ευρώπη. Δυστυχώς τα ξέρετε λάθος. Παρακαλώ ξαναπροσπαθήστε. Θα έχετε ευκαιρία να τα μάθετε καλύτερα.

ΥΓ 2. Προ ολίγου με ειδοποίησαν ότι το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει το ΓΕΣ να επαναπατρίσει δυο ακόμα στελέχη από την αποστολή μου. Την Τχη υπεύθυνη της υποστήριξης και Διαχειρίστρια Οικονομικού και ένα ακόμα υπξκο οδηγό φρουρό. Η πολιτική ηγεσία και πάλι παραμένει αδιάφορη. Όπως ήδη εξήγησα αν δεν αντισταθούμε στην αδικία και την αυθαιρεσία γρήγορα αυτή θα μας πνίξει. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει τώρα", καταλήγει.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.