Σκοπιμότητα βλέπει ο ΟΗΕ στα πλήγματα ιατρικών εγκαταστάσεων στην Ιντλίμπ

-
274

Περισσότερες από 60 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας τους τελευταίους έξι μήνες, ανάμεσά τους τέσσερις αυτή την εβδομάδα, και φαίνεται πως έχουν τεθεί σκόπιμα στο στόχαστρο από δυνάμεις που συνδέονται με την κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ιντλίμπ, στη βορειοανατολική Συρία, που αποτελεί στόχο μιας επίθεσης με την υποστήριξη της Ρωσίας η οποία εξαπολύθηκε το καλοκαίρι με σκοπό την κατάληψή της, είναι τμήμα του τελευταίου μεγάλου προπυργίου των ανταρτών στον πόλεμο της Συρίας.

Από τις 29 Απριλίου, 61 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί εκεί, ορισμένες μάλιστα από αυτές έχουν πληγεί πολλές φορές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινσ δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν κάθε επίθεση ήταν εκ προθέσεως, αλλά η μεγάλη κλίμακα αυτών των επιθέσεων υποδηλώνει έντονα πως δυνάμεις που συνδέονται με την κυβέρνηση πλήττουν εν μέρει, αν όχι πλήρως, εκ προθέσεως εγκαταστάσεις υγείας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ζημιές αναφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καφρ Νόμπολ στις 6 Νοεμβρίου --το οποίο είχε πληγεί επίσης τον Μάιο και τον Ιούλιο-- και δύο αεροπορικές επιδρομές, αυτή την εβδομάδα,  έπληξαν επίσης απευθείας το νοσοκομείο αλ-Ίχλας στη νότια Ιντλίμ, καταστρέφοντάς το, είπε ο Κόλβιλ.