Σοκ στο Μεξικό – Νονός των καρτέλ ναρκωτικών ο πρώην υπουργός Άμυνας

-

Προφυλακισμένος είναι από τις αμερικανικές αρχές ο πρώην υπουργός Άμυνας της συντηρητικής κυβέρνησης του Ενρίκε Πένια Νιέτο, απόστρατος στρατηγός Σαλβαδόρ Σιενφουέγος Σεπέδα, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Η προφυλάκιση διατάχθηκε κατά τη διάρκεια σύντομης προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας στο Λος Aντζελες και θα διαρκέσει τουλάχιστον ως την επόμενη εβδομάδα, όταν θα γίνει μια πρώτη επίσημη εξέταση της υπόθεσής του.

Η απόφαση ελήφθη αφού συνήγοροι του Σιενφουέγος, ο οποίος συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Aντζελες την Πέμπτη, ζήτησαν να αναβληθεί η ακροαματική διαδικασία για την κράτησή του.

Ο Σιενφουέγος, 72 ετών, παρέστη μέσω βιντεοσύνδεσης από κέντρο κράτησης στην περιοχή του Λος Aντζελες, φορώντας μάσκα. Η προκαταρκτική διαδικασία δεν διήρκεσε παρά πέντε λεπτά.

Προστάτης καρτέλ

Το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην υπουργού Aμυνας (2012-2018), που είχε υποβληθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, αναφέρει πως καταχράστηκε το αξίωμά του προσφέροντας προστασία σε φράξια του καρτέλ Μπελτράν-Λέιβα, διευθύνοντας επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων και των διωκτικών αρχών εναντίον αντίπαλων συμμοριών και διευκολύνοντας τη διακίνηση ναρκωτικών, ειδικά διά θαλάσσης.

Η σύλληψη του Σιενφουέγος και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του – αποκαλείται El Padrino, δηλαδή «ο νονός» στο κατηγορητήριο σε βάρος του, το οποίο είχε καταρτιστεί τον Αύγουστο του 2019 αλλά παρέμενε σφραγισμένο, ωσότου ο στρατηγός να τεθεί υπό αμερικανική κράτηση.

Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρώην υπουργό Aμυνας του Μεξικού. Εισαγγελείς αναμένεται να ζητήσουν τις προσεχείς εβδομάδες το άλλοτε πρωτοκλασάτο στέλεχος της μεξικάνικης κυβέρνησης να μεταχθεί στη Νέα Υόρκη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.