Σουηδία: Ούτε ανοσία αγέλης πέτυχε, ούτε την οικονομία της έσωσε

-

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα πτώση ρεκόρ άνω του 8% του ΑΕΠ της στο δεύτερο τρίμηνο, παρότι δεν επέβαλε lockdown για την Covid-19 υποστηρίζοντας ότι η ανοσία της αγέλης και οι αναπόφευκτοι θάνατοι είναι προτιμητέοι από την οικονομική καταστροφή.

Ως προς την ανοσία της αγέλης (που απαιτεί λοίμωξη του 60% τουλάχιστον), "πέτυχε" μέχρι στιγμής το 6%.

Στα οικονομικά, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η σουηδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και 8,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής SCB.

Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση, αναφέρει το SCB.  Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης τον Ιούνιο, το ΑΕΠ της θα μειωθεί κατά 6% για το σύνολο του έτους -η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1940.

«Η μεγάλη συρρίκνωση της σουηδικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο δείχνει ότι δεν έχει ανοσία στην Covid, παρά την ήπια καραντίνα για την οποία έγινε πολύς λόγος. Εντούτοις, η οικονομική πτώση του πρώτου τριμήνου τη θέτει σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με την τρομακτική κατάσταση που παρατηρείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης», επισημαίνουν σήμερα αναλυτές της Capital Economics.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Σουηδία δεν έθεσε σε καραντίνα τον πληθυσμό της και κράτησε ανοικτά τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, ζητώντας από κάθε πολίτη να «αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο απολογισμός της πανδημίας εν τω μεταξύ σε αριθμούς, ειναι 5.700 νεκροί και 80.000 κρούσματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.