Σουηδία: Τους 5.000 νεκρούς ξεπέρασε η "ανοσία" της αγέλης - Ο Σουηδός Τσιόδρας είπε "ίσως έκανα λάθη"

-

Η Σουηδία, μια χώρα ίση σε πληθυσμό με την Ελλάδα, πέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον νέο κορωνοϊό και τα κρουσματα αυξάνονται διαρκώς, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Σε μια περιοχή με μόλις 250.000 κατοίκους μάλιστα ειχαν 63 νεκρους επί δυόμισι μήνες και τώρα πεθαίνουν 4-5 άνθρωποι την ημέρα.

Τα κρουσματα σε όλη τη χώρα (54.562) φτάνουν τώρα  (τον Ιούνιο) τα περίπου 1.300 την ημέρα,  ενώ ειχαν "πέσει" στα 600.

Το ποσοστό της θνητότητας στη χώρα αυτή είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη γειτονική της Δανία και 11 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τη Νορβηγία.

Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, 2.322 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Σουηδία, αν και κανείς δεν μπορεί να μετρήσει πόσοι πεθάναν κυριολεκτικά αβοήθητοι στα σπίτια τους, μια που το νοσοκομειακό σύστημα "βούλιαξε" εξαρχής. Οι Σουηδοί τηλεφωνούσαν ότι ήταν άρρωστοι και τους απαντούσαν "μείνετε σπίτι και μην έρθετε σε επαφή με κανέναν, πάρτε αντιπυρετικά". Στην πλειονοτητα των περιπτώσεων  δεν εμφανιζόταν ποτέ ασθενοφόρο.

Σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, που επέλεξαν μια στρατηγική ημι-καραντίνας, η Σουηδία υιοθέτησε μια "ηπιότερη" εκτιμώντας πως τα δραστικά μέτρα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικά για να δικαιολογήσουν τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Η πολιτεία άφησε ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια, ενώ μοναδικοί περιορισμοί ήταν η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 50 ανθρώπων όπως και οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας. Είπε μάλιστα στους πολίτες "να αναλάβει ο καθένας της ευθύνες του και να τηρεί τις υγειονομικές συστάσεις", που όμως ήταν ελάχιστες. Είδαν δε το φως της δημοσιότητος εικόνες Ιταλίας, αλλά παραδόξως, ενώ διεθνώς (και τα ελληνικά) ΜΜΕ αντιμετώπισαν με αυστηρότητα τον Βρετανό Μπόρις Τζόνσον όταν μίλησε για "ανοσία αγέλης" (προτού μεταστραφεί), έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν εξαιρετική επιείκεια προς τους Σουηδούς που όχι μόνον το είπαν, αλλά το έκαναν πράξη και -σημειωτέον- ουδόλως μετανόησαν.

Προ δεκαπενθημέρου μάλιστα, ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, επικεφαλής της Αρχής Δημόσιας Υγείας της χώρας, ο τρόπον τινά Σουηδός Τσιόδρας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι παρασάγγες απέχει από τον "δικό μας" από κάθε άποψη. Όταν ρωτήθηκε για τους τότε 4.360 νεκρούς, είπε ότι "η προσέγγισή μου ίσως θα μπορούσε να ήταν κάπως καλύτερη. Ίσως έπρεπε να εισηγηθώ λίγο περισσότερους περιορισμούς". Ομως συνέχισε να υπερασπίζεται την αρχή της "ανοσίας της αγέλης" .

Στα γηροκομεία οι άνθρωποι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και πεθαίνουν σαν τις μύγες, γιατί ναι μεν δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθεί συγγενής, αλλά η νόσος τους μεταδίδεται από όσους βεβαιως μπαινοβγαίνουν -γιατροί, νοσηλευτές, τροφοδοσίες, επισκέπτες γιατρών, καθαρίστριες, φυσιοθεραπευτές, συντηρητές μηχανημάτων κ.λπ

Επίσης πεθαίνει άγνωστος αριθμός νοσούντων στο σπίτι, γιατί η χώρα δεν έχει τις υγειονομικές δυνάμεις να νοσηλεύσει όλους τους ασθενείς. Οι τυχεροί εξ αυτών αναρρώνουν, και οι άλλοι είναι οι παράπλευρες απώλειες της διάσωσης της οικονομίας.

Βεβαίως οι 5.000 που έφυγαν δεν ειναι πλέον ψηφοφόροι, έχουν όμως συγγενείς.

Την ίδια ώρα, ένας δήμος στο βόρειο τμήμα της χώρας άρχισε να κλείνει με δικη του πρωτοβουλία  δημόσιες εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών χώρους άθλησης και βιβλιοθήκες, γιατί κατέγραψε ανησυχητική διασπορά της COVID-19. Πρόκειται για την μικρή κοινότητα Γκαλιβάρε, 1.000 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Στοκχόλμης, με πληθυσμό 17.000 κατοίκους, η οποία προειδοποίησε στον ιστότοπό της ότι η διασπορά είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη.

«Από μία κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες, όπου ήμασταν κοντά στα μηδενικά κρούσματα, βλέπουμε αυτή τη στιγμή μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση», δήλωσε ο Στέφαν Νιέμινεν, ο επικεφαλής επικοινωνίας της ομάδας κρίσης του δήμου.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων άρχισε τις τελευταίες μέρες να απουσιάζει από την εργασία του λόγω ασθένειας, είπε ο Νιέμινεν, κάτι που δείχνει πως "ο ιός έχει εξαπλωθεί περισσότερο από όσο καταγράφουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Η Γκαλιβάρε έχει καταγράψει μόνον 128 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας. Ανησυχούμε πάρα πολύ, η εικόνα που ζούμε δεν είναι ανάλογη των αριθμών», τόνισε.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή Νορμπότεν, όπου βρίσκεται το Γκαλιβάρε, ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 55 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι μέσα σε μια μέρα, ενώ είχαν καταγραφεί εκεί  800 κρούσματα και 63 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας -δηλαδή σημειώνεται κάθετη αύξηση των κρουσμάτων σε σύγκριση με τον Απρίλη και τον Μάιο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.