Σουηδός πρωθυπουργός: Κόψτε τις αγκαλιές

-

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν, δήλωσε ότι «στη Σουηδία, η κατάσταση είναι συγκριτικά σταθερότερη, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αυτό είναι ανησυχητικό. Απαιτείται να θέσουμε περιορισμούς στην συμπεριφορά μας».

Ο ίδιος διαπιστώνει μεγάλη χαλάρωση στις συμπεριφορές και συνιστά να τηρούνται οι αποστάσεις και η υγιεινή των χεριών σχολαστικά. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να εφαρμόσει νέα μέτρα αν χρειαστεί για τον περιορισμό της διασποράς.

Η Σουηδία εφήρμοσε το μοντέλο της ανοσίας της αγέλης, το οποίο και επικρίθηκε, ωστόσο στη χώρα πλέον  (μετά από ένα τρίμηνο στη διάρκεια του οποίου πέθαιναν 40-100 ασθενείς την ημέρα), τώρα πεθαίνουν "μόνον" 1-2 ασθενείς ημερησίως.

Η οικονομία της χώρας είναι σε αρκετά καλύτερη κατάσταση από άλλων χωρών που εφάρμοσαν lockdown και αυστηρά μέτρα.

Εντούτοις έχει 5.878 νεκρους ενώ ο πληθυσμός της είναι ίσος με της Ελλάδας και η έκτασή της τετραπλάσια. Είναι δηλαδή πολύ πιο αραιοκατοικημένη χώρα και εφαρμόζει εδώ και χρόνια την τηλεργασία -ο συγχρωτισμός είναι πολύ μικρότερες εκεί σε σύγκριση με την Ελλάδα και με πολλές άλλες χώρες. Παρά την μικρή πυκνότητα πληθυσμού τα κρουσματα έχουν φθάσει τα 90.300 και καθημερινά έχει το τελευταίο δίμηνο γύρω στα 300 νέα. Αυτό είναι ασύγκριτα καλύτερο από τα 1300 την ημέρα που είχε την άνοιξη, όμως δεν παύει να προβληματίζει όπως φαίνεται τον πρωθυπουργό.

Η ανοσία της αγέλης απέχει πολύ πάντως, καθώς η πιο πρόσφατη έρευνα (μέσα Αυγούστου) έδειχνε αντισώματα στο 15% των Σουηδών και αυτά ήταν αγνώστου διάρκειας -δηλαδή δεν ξέρουν οι ειδικοί για πόσους μήνες θα διαθέτει αντισώματα αυτό το 15%. Για να δομηθεί ανοσία αγέλης, προϋπόθεση είναι να αναπτύξει αντισώματα πάνω από το 60%-70% του πληθυσμού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.